Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Less is more?

24 juli 2018 · Leestijd 3 min

Minder spullen, opruimen, minimalisme, het is een trend. Sinds wanneer maken spullen niet meer gelukkig?

De inmiddels wereldbekende Japanse opruimgoeroe Marie Kondo adviseert je om alle spullen waar je geen ‘spark of joy’ bij voelt, de deur uit te doen. Oud-3opReis-presentator Dennis Storm vertelt in zijn boek Weg ermee hoe fijn het is om te 'leven alsof je op reis bent', zonder onnodige ballast. Anderen besluiten het helemaal rigoureus aan te pakken en verhuizen naar een huis van maar een paar vierkante meter: een tiny house. Maar waarom? Sinds wanneer maken spullen niet meer gelukkig? Want als we ergens over dromen en the sky is the limit, is het heel vaak over mooie huizen, snelle auto’s of ja, een verre reis.

Minimalisme in de Bijbel

Minimalisme kom je in het Oude Testament niet veel tegen. Kijk maar naar de rijk gedekte tafels in de koningshuizen, de vele vrouwen van Salomo en de overdadige versieringen van de tempel. Toch is minimalisme in het christelijke geloof geen onbekend terrein, hooguit een beetje vergeten. Zo was Jezus een rondreizende leraar zonder eigen huis en met weinig bezittingen. Ook van zijn volgelingen vraagt hij: “Verkoop alles wat je hebt en volg Mij.” Best bijzonder dat wij dan allemaal een kamer of huis, of op z’n minst een telefoon, boeken, muziek, make-up, minimaal honderd kledingstukken en allerhande snuisterijen hebben.

Woestijnvaders

In de eerste eeuwen na Christus, terwijl de christelijke kerk groeit als kool, zijn er mannen en vrouwen die zich afzonderden in de woestijn om dichter bij God te komen. Ze nemen Jezus’ woorden heel letterlijk. Deze woestijnvaders, alias diehard minimalisten, geven al hun persoonlijke bezittingen op. Ze wijden hun leven aan God, alleen of in een gemeenschap. Een eenvoudig leven met zo min mogelijk bezit, is de rode draad.

In een opgeruimde kamer, zonder overbodigheid, heb je meer tijd voor God

‘De waarde van woorden wordt zichtbaar in de stilte’. Het is de lijfspreuk van woestijnvader Pambo (303-374 na Christus). Begin de dag stil, in alle rust. En ja, dat gaat beter zonder allerlei prullaria om je heen. Concentreer je op God, laat Hem spreken in de stilte. Pambo laat met zijn leven zien dat je niet meer nodig hebt dan strikt noodzakelijk. Zonder een enorme (of oké: kleine) kamer vol spullen waar je je zorgen om kunt maken, heb je meer tijd voor God. Meer tijd om te luisteren naar Zijn woorden.

Spullen verstikken

Niet kunnen opruimen is een vorm van angst. Wat als … wat als ik dit later nog nodig heb en ik het dan weggegooid heb? Spullen verstikken. Spullen leiden af. Niet voor niets gaat één op de zes verzen in het Nieuwe Testament over geld, of heeft het daar op een of andere manier mee te maken. Ook Jezus’ gelijkenissen gaan vaak over geld: meer dan de helft zelfs.

Minimalisme kan je helpen om vrijheid te vinden. Vrijheid van angst, zorgen, consumentisme, schuld en depressie. Je ontdoen van overbodige ballast, maakt je een stuk blijer! Minimalisme helpt je om meer in het moment te leven en te concentreren op wat belangrijk is in je leven. Succes ;).

Tob jezelf niet af om rijk te worden, zet dat plan opzij. Zodra je op rijkdom afvliegt, is die al verdwenen.
Hij krijgt vleugels, plotseling, en vliegt als een arend weg.

Spreuken 23: 4-5

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡