Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Left Behind | "Eén van de slechtste christelijke films ooit?"

6 september 2018 · Leestijd 4 min

Van alle christelijke films, is Left Behind uit 2014 een van de slechts beoordeelde. De film heeft de dertigste plek op de ranglijst voor slechtste films aller tijden. Alleen Saving Christmas scoort op de filmsite IMDb een lagere beoordeling. Zou dit dan echt een van de slechtste films ooit zijn?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In 2000 verscheen de eerste Left Behind film. Dit was een low budget verfilming van de populaire, gelijknamige boekenreeks die in Nederland verschenen is als De laatste bazuin. Deze serie is gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring en speelt zich af in de eindtijd net na de opname van de gemeente. Hierin verdwijnen in een ogenblik miljoenen mensen spoorloos van de aarde. De film mocht dan van twijfelachtige kwaliteit zijn (oké hij was intens slecht) een succes werd het wel, en dus verschenen ook een tweede en derde deel. Daarna bleef het een tijdje stil, tot in 2014 iemand het idee kreeg om de serie opnieuw te gaan maken. Dit keer met een groter budget en met de legendarische Nicolas Cage in de hoofdrol.

Nicolas Cage

Nicolas Cage is een mysterie. Aan de ene kant heeft hij fantastische rollen gespeeld, maar tegelijkertijd heeft hij ook ongelofelijke rotzooi op zijn cv staan. Rotzooi die toch vaak vermakelijk is vanwege zijn talent om op commando zijn verstand te verliezen. In die momenten lijkt het alsof hij een zenuwinzinking heeft en iemand het toevallig gefilmd heeft. In theorie zou Left Behind dus fantastisch moeten zijn. Niet alleen is er een enorm intrigerende opzet voor een verhaal, je hebt ook nog eens een hoofdrolspeler die compleet los kan gaan in alle chaos die ontstaat na de Opname.

Cage speelt in Left Behind de rol van piloot Rayford Steele die halverwege zijn vlucht ineens een groep passagiers in het niets ziet verdwijnen. Terwijl hij zijn vliegtuig veilig aan de grond probeert te zetten, is zijn dochter Chloe thuis wanhopig op zoek naar haar verdwenen broertje.

Slechte science fiction met christelijke tintje

Left Behind begint met een interessant vraagstuk: wat doet het met een gezin als een van de gezinsleden christen wordt? En dat was het. Dat was het enige interessante punt in de hele film. De film stelt de vraag en besluit dan dat het liever een slechte sciencefiction film wil zijn, met een dun christelijk sausje. De rest van de film is saai, ongeïnspireerd, slecht gemaakt en een straf om te kijken. Het is haast knap dat een film met zo’n goede opzet, zo kan mislukken. Deze film heeft meer problemen dan ik op kan noemen.

De personages voelen gefabriceerd, de montage is rommelig, bijna geen enkele grap werkt, het verhaal heeft meer gaten dan de verdediging van het Nederlands elftal en mijn hemel, wat is de muziek in deze film beroerd! De soundtrack is van begin tot eind overdreven dramatisch, behalve wanneer een van de personages op het punt staat om zelfmoord te plegen. Dan vindt de film het een geschikt moment om een relaxed liedje af te spelen. Het enige wat goed uitgevoerd is, is het moment van de Opname zelf. Ondanks dat je weet dat het gaat gebeuren, voelt het toch als een verrassing. Maar meer dan een klein lichtpuntje is het niet.

Er is echt geen enkele reden meer waarom je deze film zou moeten zien.

En net wanneer we een flippende Nicolas Cage het hardst nodig hebben, besluit hij het meest onderkoelde personage in zijn carrière te spelen. Miljoenen mensen verdwijnen in een klap, maar het lijkt hem niets te doen. Volgens de film is dit omdat hij als piloot de rust aan boord wil bewaren, maar mijn verklaring is dat Cage het allemaal niets kan schelen en hij gewoon in tien dagen tijd met minimale moeite een salarisstrookje van 3 miljoen dollar wil verdienen.

Conclusie Left Behind

Het gaat te ver om Left Behind te bestempelen tot een van de slechtste films ooit. De film is net competent genoeg gemaakt is om niet onbedoeld grappig te worden. Ergens is dat jammer, want nu is er echt geen enkele reden meer waarom je deze film zou moeten zien.

Kijkwijzer

Seks en Bloot: 0/5
Bloed en Geweld: 1/5
Grof Taalgebruik: 0/5
Humor: 0.5/5

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡