Ga naar submenu Ga naar zoekveld

LEES DIT NIET, maak herinneringen

8 oktober 2019 · Leestijd 3 min

“Dat ga ik doen; ooit!” Hoe vaak ik dat zinnetje in mijn leven heb gezegd? Dat is nog ontelbaarder dan mijn aantal gebruikte ♥-emoticons. (Ik vind een hart gewoon fijn voor mijn ogen, oké?) Ik stel het uit. Omdat het altijd nog wel een keer kan. Als ik 30 ben of zo; 40, of 60. Komt wel. Ooit. Een keertje.

Toch heb ik, nadat ik eind vorig jaar een tattoo heb laten zetten – iets wat ik altijd “een keer” wilde doen – een bucketlist opgesteld. De uitvoering van een jarenlang plan blijkt namelijk vele malen leuker dan het plan zelf. Op die lijst staan dingen waarvan ik al jaren zeg ze te willen doen, maar tot nu toe nog nooit heb gedaan. Ik weet dat het eeuwige leven tien keer beter is, dat betekent niet dat we dit leven schaapachtig hoeven uit te zitten. Niet dat het mijn gehemelde lijf nog zal boeien of ik parachute heb gesprongen of niet, maar hé: het maakt het huidige leven wel leuker.

Tekst gaat verder onder foto

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zo wil(de) ik dit jaar naar het Rijksmuseum, Paleis Soestdijk bezoeken, de Afsluitdijk zien, door Giethoorn varen, naar toeristen in de Keukenhof kijken, uitkijktoren De Kaap bij Doorn beklimmen, voor het eerst over de kop in de achtbaan en mijn bundel afmaken. 

Een deel van die plannen heb ik al uitgevoerd en het is oprecht ‘fabeltisch’! Niet eens de activiteit zelf, maar juist de factor waarover ik van tevoren he-le-maal niet nagedacht had: je maakt herinneringen met de fijnste en waardevolste mensen in je leven. Rijksmuseum met Wouter, Thialf met Odilia, NEEDTOBREATHE met Bram, Vakantiebeurs met Ruben (grote aanrader), parachutespringen boven Texel met Jochem, tattoo zetten met Louise en Dorianne … En er staat nog zo veel meer gepland. ‘Lav it’!

Een eet- of drinkmoment met vrienden vergeet je vele malen sneller dan een gezamenlijk avontuur.

Dus: maak liefdevolle herinneringen. Oké, dineren of een drankje met vrienden is leuk en moet je blijven doen, maar zolang er geen meteoriet met tienduizend welbespraakte kiwi-vogels – for real: een kiwi met pootjes en snavel – je komt vertellen dat Dat ik voor u neerkniel een vervelende, ‘tongbrekende’ tekst van een Opwekkingslied is, vergeet je zo’n eet- en drinkmoment vele malen sneller dan een gezamenlijk avontuur.

Nee, het hoeft niet altijd zo groots. Ga kamelenmelk nippen in Berlicum, het middelpunt van Nederland in Lunteren bezoeken, de Keukenhof bewonderen, Nederlandse citytrips beleven, sterren loeren op de heide, een Qwixx-marathon houden, tien mensen stiekem tien euro geven, alle soorten appels uitproberen of een achteruitrenwedstrijd organiseren (en die opnemen en achterstevoren afspelen).

Schrijf die bucketlist en verzin hier alsjeblieft een beter woord voor. Voer ’m vervolgens samen met iemand uit. Geniet na. Wees bovenal dankbaar voor dit door God gegeven en geschapen leven. Maak herinneringen. Begin nu. ♥

Deze column was een klein onderdeel van een nog veel groter en mooier BEAM-magazine. Vraag hem hier gratis aan!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡