Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lecrae laat zichzelf niet langer in hokjes plaatsen

6 oktober 2017 · Leestijd 4 min

Lecrae is terug van weggeweest. In zijn nieuwe album ‘All things work together’ stelt de christelijke rapper zich kwetsbaarder op dan ooit. Herbert en Joram recenseerde zijn nieuwe album in een BEAM-podcast: “Lecrae is een van de weinige christelijke artiesten die voor mij echt relevante dingen zegt waar ik écht iets aan heb.”

'All things work together' is Lecrae’s eerste album na een moeilijke periode. Hij kreeg veel kritiek van fans omdat hij zich uitsprak over bepaalde poltieke onderwerpen, zoals rassendiscriminatie. Joram: “Mensen zeiden tegen Lecrae dat ze niet meer naar hem wilden luisteren omdat hij zich uitsprak. Dat vond hij lastig. Volgens hem zou de christelijke gemeenschap een gemeenschap moeten zijn die niet veroordeeld en hij werd juist harstikke hard veroordeeld.”  Deze veroordelingen zorgden ervoor dat Lecrae een burn-out kreeg, hij werd depressief, had zelfs zelfmoordneigingen. Hij trok zich terug, bracht even geen muziek uit. Later vertelde hij in een Amerikaanse radioshow: “Mensen denken dat christenen alles op een rijtje hebben, maar dat is niet zo. Juist ík snap niets van de wereld.” 

Mensen denken dat christenen alles op een rijtje hebben

‘I’ll find you’, de track met Tori Kelly is tot nu het meest gestreamde nummer van het album. Lecrae rapt op die track: “I’m smilin’ in everyone’s face, I’m cryin’ whenever they leave the room”. Een herkenbaar beeld voor iedereen die een depressie heeft gehad. De zoektocht naar zijn positie in de wereld komt naar voren in het album. Herbert: “Hij is op zoek, dat merk je in het album. Hij stelt zich heel kwetsbaar op. Het is het eerste album waar Lecrae echt durft te zeggen wat hij vindt.”  De rapper geeft zelf aan lang geprobeerd te hebben binnen het christelijke plaatje te passen. Dat wil hij niet meer. Joram: “Hij is comfortabel met wie hij is. Hij voelt zich goed tijdens een conferentie met een pastoor, maar ook in een kleedkamer met wietrokende mede-artiesten. Hij laat zichzelf niet meer in een hokje plaatsen. Hij wil zichzelf zijn.” 

Lecrae wil zichzelf zijn

In zijn nieuwe album probeert Lecrae te laten zien dat hij klaar is met de twee werelden waarin mensen hem willen plaatsen: de wereld van de christelijke artiesten en de hiphopscene. Lecrae zegt: die twee werelden bestaan niet. Ik ben gewoon IN de wereld. “Stay with me, or leave” Het album is heel eerlijk, maar je moet er even goed voor gaan zitten. Sommige tracks zijn moelijker dan anderen, maar stuk voor stuk hebben ze sterke lyrics. Het nummer Come & Get Me gaat over de worsteling van Lecrae om uit zijn twee wereldjes te breken: 

Once upon a time, God opened up my mind and He showed me I don’t have to be a product people buy

‘All things work together’ heeft een duidelijke boodschap, die niet alleen voor christenen, maar voor iedereen relevant is: Wees jezelf en wees echt. Het album laat zien dat je wél midden in de wereld kan staan. Joram: “Lecrae spreekt de taal die ik als 23-jarige jongen herkenbaar vindt. Hij rapt over dingen waar ik iets aan heb. Dat vind ik zo tof aan zijn nieuwe album.” De BEAM-podcast is HIER helemaal te luisteren. Wil je eerst het hele album luisteren, dat kan HIER (of gewoon hieronder, wel zo makkelijk). Laat ons weten wat je ervan vindt via onze Whatsapp!!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Joram

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡