Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lawrence of Arabia | "Voor deze film MOET je naar Amsterdam"

19 april 2018 · Leestijd 4 min

Deze week geen recent uitgebrachte film, maar een zesenvijftig jaar oude klassieker. Sinds kort draait in Amsterdam het gerestaureerde meesterwerk van David Lean, Lawrence of Arabia, opnieuw in de bioscoop. Dit is bijzonder omdat films tegenwoordig vrijwel altijd vanaf een harde schijf worden afgespeeld in plaats van een ouderwetse filmspoel. Deze film is echter opgenomen op 70mm. Hierdoor is de film groter, scherper en kleurrijker. Voor een topfilm als Lawrence of Arabia is dat een bezoekje aan de hoofdstad wel waard.

Lawrence of Arabia - Het verhaal

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is een mooie zomerse dag in mei. T.E. Lawrence stapt op zijn motorfiets en gaat een eindje rijden. De maximumsnelheid aanhouden is voor watjes, dus trapt hij flink op het gas. Met een grote glimlach schiet hij razendsnel een heuvel over. Te laat ziet hij de twee fietsers die hem tegemoet komen. Lawrence wijkt uit en komt met hoge snelheid in de berm terecht. De opening van Lawrence of Arabia is het einde van het leven van T.E. Lawrence.

Zonder ook maar één woord te laten vallen, weet de opening direct het avontuurlijke, maar ook roekeloze karakter van Lawrence over te brengen. Even veelzeggend is de scène direct daarna. Zijn uitvaart in Londen roept bij de aanwezigen verschillende emoties op. Was Lawrence nu een held of niet? Diezelfde vraag krijg je als kijker mee tijdens het kijken van dit drie uur en drie kwartier durende epos.

Lawrence of Arabia vertelt het waargebeurde verhaal van T.E. Lawrence. Deze Brit wist in de Eerste Wereldoorlog de ruziemakende Arabische stammen te verenigen om samen tegen de Duitsgezinde Turken op te trekken. De film wordt gezien als een van de beste en meest invloedrijke films ooit gemaakt. Van het fantastische acteerwerk van nieuwkomer Peter O’Toole, die de complexe titelrol vertolkt, tot aan de legendarische montage. Van de iconische muziek tot het indrukwekkende verhaal, vrijwel alles aan deze film werkt. Zijn er minpunten? Een paar. De film is een lange zit en hoe goed alles ook in elkaar zit, het wordt tegen het einde wel erg lastig je aandacht erbij te houden. Daarnaast stoorde ik me eraan dat sommige stukken slecht nagesynchroniseerd waren.

Restauratie

De restauratie van Lawrence of Arabia is bijzonder goed geslaagd. Het lijkt net alsof David Lean al in 1962 een IMAX-camera ter beschikking had. Om te beginnen is het beeld kraakhelder, maar misschien nog wel opvallender is hoe goed de kleuren tot hun recht komen. Voor een film die zo groots is opgezet als Lawrence of Arabia voegt dat bijzonder veel toe. Scènes waarin honderden figuranten tegelijkertijd in beeld zijn, in kostuums die afsteken tegen het gele zand van de woestijn, springen nu nog veel meer in het oog.

Oud maar actueel

Nog even een korte geschiedenisles. Tijdens de film wordt het Sykes-Picot verdrag gesloten. Hierin besloten de Britten en Fransen het Midden-Oosten onderling te verdelen. Jaren later beloofden de Britten om de Joden hun eigen land te geven. Gevolg: we kunnen nu het zeventig jarig jubileum van de staat Israël vieren, maar tegelijkertijd betekende het ook het startsein voor spanningen die nu nog steeds niet opgelost zijn.

Conclusie

Week_16_-_Ratings

Lawrence of Arabia is een absolute must-see waar je wel de hele avond voor vrij moet maken. De film is lang, maar niet traag en blijft voordurend boeien. Dit komt onder andere door het pakkende verhaal en de gelaagdheid van T.E. Lawrence, maar toch vooral doordat de film op vrijwel ieder gebied uitblinkt.

Kijkadvies

Lawrence of Arabia gaat het thema geweld niet uit de weg, maar verheerlijkt het niet. In één scène wordt een verkrachting geïmpliceerd, maar er wordt weggeknipt voor je hier iets van ziet.

Lawrence of Arabia is nu te zien in het EYE.

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡