Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laurien over BEAMs yoga-debat: “Soms reageren mensen ontzettend heftig, toch wil ik in gesprek gaan”

5 maart 2021 · Leestijd 5 min

De christelijke yogadocente Laurien ging tijdens BEAMs yoga-debat in gesprek met Silvana, die yoga ziet als iets van de duivel. Laurien vond het erg spannend om in debat te gaan: “Ik twijfelde van tevoren of ik mee wilde doen, want mensen kunnen zo veroordelend zijn.”

Waarom ben jij voorstander van yoga?

“Ik merk dat we in de christelijke traditie vooral met ons hoofd bezig zijn. Ik denk dat het goed is om ook met ons lichaam bezig te zijn. Door je lichaam in een bepaalde rust te brengen, kan je de ruis om je heen stiller maken en zo Gods stem beter verstaan. Ik zie yoga als een ontspanningsvorm, waar God doorheen kan werken.”

Video van het debat nog niet gezien? Check hem hier. De tekst van dit interview met Laurien over de reacties gaat hieronder verder.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ging jij het debat in?

“Het was erg spannend om mee te doen aan het debat. Ik ben gewend aan spreken voor een camera, dus dat was het niet. Maar ik had de reacties op het eerste yoga-artikel gelezen en die waren best heftig, zoals dat je met yoga de duivel aanbidt. Zelf heb ik ook wel eens heftige reacties gekregen op mijn werk als yoga-docente. Zo heb ik een keer een uitgebreide waarschuwing gehad dat ik mezelf met yoga demonisch zou binden en mij open zou stellen voor het rijk der duisternis. Zelfs mijn dochter werd hierbij gehaald. Daarom vond ik het spannend of ik wel goed uit mijn woorden zou komen en wat mijn tegenstander zou zeggen."

In gesprek gaan

"Ik twijfelde van tevoren ook of ik mee wilde doen. Naast yoga-docent ben ik theoloog. Door mijn studie Theologie heb ik goed nagedacht over het yoga-debat en heb ik ook de kaders om het te analyseren. Hierdoor begrijp ik de discussie, want er zijn zoveel verschillende manieren om naar God en de Bijbel te kijken. Toch wilde ik een stem geven aan mensen die yoga wel als een fijne manier zien om tot rust te komen bij God. Ik mis vaak het gesprek in het algemene debat rondom yoga. De openheid om elkaar te vragen hoe je in de discussie staat en dat beide meningen er mogen zijn. Door mee te doen wilde ik aantonen dat er een gesprek mogelijk is. Ik denk dat dat ook goed is gelukt: het was een volwaardig gesprek waarin naar elkaar geluisterd werd. Het was fijn om in de reacties te zien dat veel mensen dit ook opmerkten.”

Hoe ben jij met yoga in aanraking gekomen?

“Zelf ben ik ongeveer vijf jaar geleden begonnen met yoga. Daarvoor was yoga in mijn leven een no-go. Als ik er in mijn christelijke omgeving wat over hoorde, was het dat yoga iets van de duivel is. Ik had het fijn gevonden als er iemand was die vertelde dat hij of zij christen was én aan yoga deed. En belangrijker nog: uitleg over hoe yoga werkt. Ik ben zelf uiteindelijk met christelijke yoga begonnen. Dat was het moment dat ik ontdekte dat yoga niet zo eng is als iedereen mij altijd verteld heeft.”

De tekst gaat verder onder de foto

afbeelding

Wat vond je van de reacties?

“Er waren over het algemeen veel positieve reacties. Ook gingen sommige mensen de discussie aan en konden zich vinden in mijn verhaal. Ik vond het fijn dat de reacties niet echt persoonlijk werden gemaakt. De meesten gingen inhoudelijk in op de discussie. Er stonden dus geen reacties zoals dat ik van de duivel zou zijn omdat ik aan yoga doe. Ik denk dat dit ook kwam door de gelijkwaardige manier waarop Silvana en ik het gesprek zijn aangegaan.”

"Yoga is occult"

afbeelding

“Ik snap deze bovenstaande reactie en er zijn ook zeker vormen van yoga waar ik mijn vraagtekens bij heb. Je kunt bijvoorbeeld je ademhaling heel erg naar boven brengen, waardoor je in een soort hypnose komt. Ook is er tantra, wat meer de nadruk legt op krachten in jezelf en vaak seksueel wordt geïnterpreteerd. Zelf heb ik geen ervaring met deze vorm van yoga. Ik zou me hier ook niet mee bezig houden, omdat ik geloof dat dat mij niet dichterbij God brengt."

Yoga is niet zo zwart-wit

"Dat mensen yoga occult noemen, is te zwart-wit. Bij alles wat je doet is er de keuze of je het op een goede of slechte manier gebruikt. Ook kan je bedenken of het tot opbouw is van jezelf, de mensen om je heen en je relatie tot God. Dat geldt bijvoorbeeld voor hoe je met je mobiel of geld omgaat, maar dus ook net zo goed voor yoga. De kritiek dat yoga gevaarlijk is, gaat over een klein deel van yoga. Het is goed om voorzichtig te zijn, maar yoga is zoveel breder dan bijvoorbeeld tantra. Om dan meteen te zeggen ‘je moet van heel yoga wegblijven’, vind ik overdreven. Dan kan je niks meer doen in het leven.”

"Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen"

afbeelding

“Dit vond ik een hele mooie reactie. De Bijbeltekst in Romeinen 14 gaat over het volgen van je eigen geweten. Er wordt hierbij genoemd dat je erop moet letten dat je geen struikelblok vormt voor anderen. Ik zal nooit zeggen dat anderen yoga moeten doen. Maar God geeft ons de ruimte om je eigen overtuiging te volgen. Als het tegen je eigen geweten ingaat, doe het dan niet. Maar wat je ook kiest, doe het voor God.”

Beeld: Claudia Verloop

BEAMs yoga-debat nog niet gezien? KIJKEN! :) Want Silvana en Laurien hebben een mega interessant gesprek gehad!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡