Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lauren: ‘Zonder orgaandonatie had ik vanaf mijn zesde geen moeder meer gehad’

31 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Het scheelde niet veel of Lauren had zonder moeder op moeten groeien. De donatie van een lever redde haar leven op het laatste moment. “Het is een wonder dat ze het overleefd heeft,” vertelt Lauren. Hij vraagt zich af: waarom zou je dus tegen orgaandonatie zijn?

De zwangerschap

Laurens moeder was zwanger van het derde kind, toen ze ziek werd. Ze werd drie keer opgenomen in het ziekenhuis, maar de artsen konden niet achterhalen wat er met haar aan de hand was. “Ik woonde met mijn broertje bij mijn oma en tante. Mijn vader moest gewoon werken en ging daarna vaak naar het ziekenhuis.” Uiteindelijk werd het kindje te vroeg geboren en overleed de baby in twaalf uur na de geboorte. “De dokters dachten dat mijn moeder nu weer beter zou worden, omdat ze niet meer zwanger was, maar dat was niet zo.”

Ziekte

Laurens moeder bleek de eerste persoon in Europa te zijn waar de ziekte ‘Acute Fatty Liver of Pregnancy’ werd vastgesteld. Deze ziekte tast de lever aan. Hierdoor krijgt de moeder last van veel verschillende dingen, zoals buikpijn, overgeven, vermoeidheid of zelfs een coma. Wanneer de ziekte niet op tijd wordt herkend, is de kans groot dat het kind en de moeder sterven. Voor de baby was het te laat, voor Laurens moeder nog niet. “De artsen moesten binnen twaalf uur een nieuwe lever zien te vinden, anders zou het te laat zijn.”

De artsen moesten binnen twaalf uur een nieuwe lever zien te vinden, anders zou het te laat zijn.
Transplantatie

De lever werd net op tijd gevonden en overgebracht vanuit Duitsland. “Dat het zo close was, heb ik ook later pas gehoord. Als kind heb ik dat helemaal niet zo meegekregen. Ik zie het wel als een redding van God dat die lever opeens beschikbaar was. Ik was nog heel jong en had ook op kunnen groeien zonder moeder.” Lauren is zelf ook donor en kan zich niet voorstellen waarom iemand tegen orgaandonatie zou kunnen zijn. “Als je zelf niet meer leeft en anderen gered kunnen worden met jouw organen, waarom dan niet?”

Met de moeder van Lauren gaat het goed. “Ze moet ieder jaar terug naar het ziekenhuis voor controle en ze slikt medicijnen. Dat vind ik wel vervelend voor haar, maar gelukkig houdt haar lever haar niet tegen om dingen te doen.”

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡