Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lauren over haar onzichtbare litteken: "Ik ben verkracht door mijn overvaller"

22 februari 2022 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

(tw: dit verhaal gaat over verkrachting) Lauren studeert Huidtherapie en voor haar stage ging ze twee jaar geleden naar Oeganda. Haar stageperiode eindigde in een nachtmerrie: ze werd overvallen en verkracht. Hoe heeft de gebeurtenis haar leven veranderd en hoe leerde ze ermee omgaan? In de serie Born to Talk vertelt ze haar verhaal.

Tijdens haar stage in Oeganda kwamen op een nacht acht mannen het huis overvallen waarin Lauren verbleef. "Ze kwamen voornamelijk voor geld, maar toen heeft ook één van die overvallers mij verkracht..."

Wat ging er door je heen na de verkrachting?

"Ik zat heel erg in de 'fight or fligt'-modus, in mijn adrenaline. Mijn stage was nog niet afgelopen, maar ik dacht meteen heel duidelijk: ik ga naar huis. En ik besefte dat ik niet dood was."

Hoe reageerde je omgeving?

"Het ging voornamelijk via de telefoon en ik kon het niet meteen duidelijk uitleggen. Ik was ook in shock, dus maakte heel veel grapjes. Uiteindelijk reageerden mijn broer en zus heel boos en gefrustreerd op de situatie, via Facetime. En mijn broer heeft het aan mijn ouders verteld, dus hun reactie heb ik niet gezien. Gelukkig konden we er daarna wel heel vaak over hebben."

Hoe ging het met je na deze verschrikkelijke gebeurtenis?

"Goed, naar omstandigheden. Ik werd wel goed opgevangen. Mijn moeder zorgde ervoor dat ik heel snel in therapie kon en niet op een lange wachtrij terechtkwam. Twee weken na de verkrachting kon ik al beginnen met EMDR."

Heb je wel eens flashbacks?

"In films wordt dat altijd afgebeeld alsof je het moment opnieuw beleefd, maar dat ervaar ik niet zo. Wel zijn er bepaalde woorden of manieren die mij een bepaalde spanning kunnen geven. Dat ik door mijn hele lichaam ongemak voel. Als ik bijvoorbeeld een gewelddadige serie kijk waarin iemand in een hoekje wordt gedreven of wordt gegijzeld, dan voel ik spanning door mijn hele lichaam. Dan word ik misselijk of krijg ik last van mijn darmen. Toen ik het daar een keer met mijn psycholoog over had, zei die: ja, dat zijn flashbacks."

Wat heeft de verkrachting lichamelijk en mentaal met je gedaan?

"Heel veel. Het heeft mijn hele leven omgegooid." (wordt emotioneel) "Het zet dingen in perspectief. Je ervaart vooral hoe sterk je kan zijn en hoe fijn het is als mensen je opvangen. Toch heb ik nooit gedacht: 'Had ik dit maar anders gedaan' of 'Als ik x, y of z had gedaan, dan was dit mij niet overkomen'."

Twee jaar later: waar staat Lauren nu?

"Nooit eerder over nagedacht eigenlijk. Ik ervaar wel dat ik in de bloei van mijn leven sta, ondanks de heftige ups en downs. De verkrachting heeft ervoor gezorgd dat ik heel zacht ben voor mezelf en anderen. Ik doe het gewoon heel rustig aan en dat vind ik eigenlijk wel een goede eigenschap in het snelle, drukke leven."

Kan je zeggen dat je bent geheeld?

"De hele heftige PTSS-klachten zijn door EMDR weggegaan, maar ik denk dat het mijn hele leven werk gaat kosten."

De hele serie Born to Talk is te zien op YouTube.

Gemaakt door Merveille Tandu-Pedro

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡