Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laura (21) ontwerpt truien met Bijbelquotes voor niet-christenen

19 november 2019 · Leestijd 4 min

Met een BEAM-trui kun je laten zien dat je BEAM support en christelijk bent. Voor het afstudeerproject van Laura (21) was dat laatste minder belangrijk. Zij ontwierp voor haar project AMEN hoodies en sweaters met mooie Bijbelse boodschappen. Juist voor mensen die niét per se christelijk zijn. Ze vertelt BEAM over dit bijzondere project!

Wilde je altijd al iets met je geloof doen tijdens je afstuderen?

“Op mijn creatieve opleiding was ik de enige christen in mijn klas. Ik kreeg veel vragen over mijn geloof en voor mijn gevoel liepen klasgenoten rond met vooroordelen over mij. Na het afronden van een onderzoek en stage bij een christelijke organisatie dacht ik dus: yes, ik hoef voor school niets meer met het geloof te doen. Ik vond het op dat moment niet fijn om de enige christen in de klas te zijn: mijn geloof kreeg ineens veel aandacht en het onderwerp werd persoonlijk. Ik was daarom blij dat ik voor mijn afstuderen een ander onderwerp mocht kiezen. Mijn docent was het daar alleen niet mee eens. Die zei: dit is juist interessant, ga ermee door!”

Dus zocht jij je Bijbel weer op…

“Door mijn ervaringen op school raakte ik geïnteresseerd in het thema ‘Religie in de tijd van nu’. Om mij heen zag ik: veel mensen hebben een vorm van zingeving nodig. Ze vragen zich af: ‘Waarom ben ik hier?’ of ‘Hoe moet ik mijn leven invullen?’. Ik merkte dat mensen de antwoorden op deze vragen heel erg zoeken in mindfullness en yoga. Het geloof mag vaak niet het antwoord zijn, “want dat is niet waar”. Mensen die niet geloven schieten vaak snel in de ontkennings- en verdedigingsmodus als je het hebt over het geloof.

Als afstudeerproject wilde ik daarom de mooie verhalen en boodschappen uit de Bijbel toegankelijk maken, zonder dat het opdringerig is. Het gaat namelijk niet om het labeltje ‘christelijk’, maar juist om de inhoud. De Bijbel staal vol met mooie levensadviezen en manieren om met elkaar om te gaan. Die kunnen waardevol zijn voor iedereen, christelijk of niet.”

Wat heb je uiteindelijk gemaakt?

afbeelding

“In eerste instantie maakte ik een magazine, maar ik dacht: die lees je één keer en dan gooi je hem in de hoek. Daarom kreeg ik het idee om een sweater te bedrukken. Ik ontwierp één sweater met de letters AMEN erop. Toen ik verder ging met het project, kwam ik erachter dat ik genoeg materiaal had om een hele collectie te maken! Ik heb nu een aantal hoodies bedrukt met een quote of afbeelding. Ook heb ik schermachtergronden voor smartphones ontworpen. Deze zijn gratis te downloaden. Ook de truien zijn te vinden op mijn website.”

Welke quote vind jij zelf mooi?

“Een quote waar ik zelf veel aan heb, staat in Mattheüs 6:34: “Geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Je hebt al genoeg aan vandaag.” Deze tekst geeft mij altijd veel rust. Als ik me zorgen maak, dan weet ik: het komt goed. Zo werkte het eigenlijk ook met mijn afstudeerproject. Ik dacht: ik ga gewoon door en ik zie wel hoe het uitpakt. Uiteindelijk kwam het goed en studeerde ik ermee af!”

Donderdag 21 november is het Nationale BEAM Truiendag! Op Utrecht Centaal zingen we twee christelijke hits en daarna eten we met z’n allen bij een snackbar! Kom jij ook?

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡