Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lars: “Ik was een gebroken jongen die op zoek ging naar bevestiging”

28 maart 2018 · Leestijd 5 min

Lars (22) groeide op in een gebroken gezin. Toen hij 17 was overleed zijn vader. Na een half jaar vertrok hij voor stage naar Curaçao. Hier nam het leven een onverwachte wending.

“Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar wij hadden echt drie kruisjes. Aan alles ontbrak iets. Financieel was het niet op orde, mijn vader was drugsverslaafd en mijn moeder had diverse problemen. Uiteindelijk gingen mijn ouders scheiden en kwam ik bij mijn vader te wonen. Mijn vader overleed op mijn 17e aan een hartstilstand. Dat heeft mij kapot gemaakt, omdat hij een van de belangrijkste personen in mijn leven was. Die dag verloor ik niet alleen mijn vader maar ook ons huis en mijn spullen. De deurwaarder nam alle spullen mee vanwege de schulden van mijn vader. Ik was een gebroken jongen die op zoek ging naar bevestiging.”

Ik voelde mij leeg vanbinnen

Stage Curaçao

“Een half jaar later ging ik voor mijn opleiding Toerisme op stage naar Curaçao. Ik woonde op een studentencomplex met alleen maar Nederlandse jongeren. De avond dat we aankwamen gingen we al op stap. Dat beviel zo goed dat ik bijna elke dag op stap ging. Ik was elke avond dronken. Zo ging dat zeven dagen per week. Het was een bizarre levensstijl. Ik had de tijd van mijn leven en ik dacht dat ik alles deed wat mij gelukkig zou maken: alcohol, drugs en vrouwen. Toch voelde ik mij leeg vanbinnen. Elke keer als ik mij wilde vullen met deze dingen, dan was ik de volgende dag weer leeg. Het bleef zich steeds herhalen. Door mijn ouders was ik christelijk opgevoed. Mijn vader praatte er alleen nooit over. Ik geloofde dat er een God was, maar ik deed er niets mee…”

“Ik wilde God zien”

WhatsApp_Image_2018-03-28_at_00.04.14

“Op een avond in Curaçao voelde ik mij zo leeg. Ik merkte dat ik geen vervulling kon vinden in het leven. Het voelde als een emmer met een gat in de bodem. Ik dacht: ‘Als dit is wat de wereld mij kan bieden, dan betekent het niets voor mij.’ Ik moest denken aan Herman Boon. Vroeger luisterde wij altijd naar hem in de auto. Hij was de enige christelijke predikant die ik kende. Ik wilde meer over God weten en tijdens werktijd googelde ik Herman Boon op mijn laptop. Ik ging zijn preken luisteren en het deed zoveel met mij. Ik dacht: ‘Waar die man over praat, dat wil ik ook ervaren!’ Op den duur kwam hij met het onderwerp bidden en vasten. Herman Boon droeg een passie en vuur met zich mee. Hij kende God en dat wilde ik ook. Het was de manier hoe hij tot mij sprak. Hij durfde open en eerlijk te zijn en dat sprak mij aan.”

“Ik las de reacties op internet. Mensen hadden God ervaren. Dit wilde ik ook gaan doen. Ik had geen zin om er nog een jaar mee te wachten, dus ik besloot het de volgende dag op Curaçao te doen. De mensen waar ik mee omging vroegen mij mee uiteten of op stap. Ik zei telkens dat ik niet kon. Ze begonnen argwaan te krijgen en vroegen wat er met mij aan de hand was. Ik loog en zei dat ik bezig was met detoxen (ontgiften van mijn lichaam). Gelukkig begrepen ze dat. Dagen gingen voorbij en ik dacht: ‘Ik blijf vasten volhouden, want ik wil God zien.’ Bij dag negen wist ik dat het de laatste dag was. Ik ging ervanuit dat ik God zou ontmoeten. Er gebeurde helemaal niets. Ik baalde zo erg en ik dacht: ‘Ik heb het verpest bij God. Hij houdt niet van mij.’ Op dat moment viel ik heel erg terug. Ik ging op Curaçao net zoveel feesten en gek doen als daarvoor.” 

God zei: ‘Je kunt mij aannemen of van me weglopen. Wat is je keuze?' 

Terug in Nederland

“Vorig jaar ben ik gedoopt. Het voelde als een vernieuwing en ik werd er heel blij van. Het is een speciaal gevoel dat ik niet kan beschrijven. Twee maanden erna vroeg een vriend van mij of ik verandering merkte na de doop. Ik kan zeggen dat ik echt veranderd ben. Ik voelde zoveel groei en ik kon drank, drugs en het anders kijken naar vrouwen loslaten. Elke dag wil ik met Jezus mijn leven delen. Zonder hem kan ik niets. Ik wil Jezus centraal stellen in alles wat ik doe.  Op dit moment ben ik jeugdleider, maar het lijkt mij mooi om ooit fulltime voor God te werken.”

Heb jij een mooie, bijzondere of ontroerende getuigenis over hoe jij Jezus hebt leren kennen? Wij willen het weten. App (0683673700) of mail (beamredactie@eo.nl) ons!

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡