Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Larissa werd slachtoffer van slutshaming: ‘’Ze verzonnen dat er een naaktfoto was’’

7 december 2018 · Leestijd 4 min

Larissa (20) werd nooit gepest, had leuke vrienden en vond naar school gaan niet erg. Dit veranderde toen ze tijdens een handvaardigheid-les hoorde dat er een gerucht over haar rondging; ze had naaktfoto’s gemaakt. De stempel ‘slet’ werd meteen op haar voorhoofd gedrukt, er was geen weg meer terug.

Wat is slutshaming?

Slutshaming is volgens stoppestennu.nl een Engelse term voor het bestempelen van een meisje als slet. Vaak kan dit voortkomen uit verschillende acties die worden gezien als seksueel. Dat dit alleen bij meisjes voorkomt komt door de ongelijke genderverhouding dat nog steeds heerst. Jongens worden sneller geprezen voor hun seksueel getinte gedrag en meisjes worden daar juist voor gestraft. Jongens slutshamen vaak om hun mannelijkheid te bevestigen maar zijn niet de enigen, meisjes doen het namelijk ook bij elkaar. Dit gebeurt vaak uit onzekerheid en om hun eigen zelfvertrouwen een boost te geven.

Niet waar

‘’Een vriendin stelde me de vraag of het echt waar was. Ze vertelde dat ze hetzelfde had meegemaakt en dat ik haar de waarheid kon vertellen, zij zou mij niet vooroordelen. Maar er was een verschil tussen haar verhaal en die van mij: zij had naaktfoto’s, ik niet. Het was überhaupt nog nooit in me opgekomen om een naaktfoto te maken. Ik schrok er zo erg van dat mensen zo over mij dachten.

De volgende dag kwam ik het wiskundelokaal binnen. De aanstichters, twee jongens uit mijn klas, begonnen te lachen en over mij te praten. De andere jongens deden ook mee. Ik zag ze allemaal kijken, in de pauzes kwamen ze naar me toe. ‘’Mooie foto’s hoor!’’, zeiden ze. Ze gingen er zolang mee door dat ik begon te geloven dat er echt een foto was, dat mijn hoofd misschien op een ander lichaam was gefotoshopt. Ik was doodsbang.’’

Niet iedereen was ervan overtuigd dat er echt geen foto’s waren

De laatste druppel

‘’Niemand geloofde me, zelfs mijn vriendinnen niet. De jongen die ik heel leuk vond wilde niet meer met me praten en mijn broer had het nieuws ook gehoord, hij vertelde het aan mijn moeder. Toen ik thuiskwam kreeg ik straf, omdat mijn moeder het vreselijk vond wat ik had gedaan. Hoe vaak ik ook uitlegde aan iedereen dat het echt niet waar was, het hielp niks. Ik werd uitgemaakt voor iets wat ik niet was; een slet.

Ik weet niet waarom, maar het kwam gewoon nooit eerder in me op om de jongens te vragen of ik de foto mocht zien. Toen ik na een gesprek met mijn conrector nog steeds geen stap vooruit was gekomen besloot ik het zelf maar op te lossen. Ik stapte op de twee jongens af en vroeg ze of ik de foto mocht zien. Ze vertelden me toen dat ze de foto hadden ‘verwijderd’.’’

Een naam

‘’Na die confrontatie stopte alles, ik kon eindelijk weer ademen. Toch bleef ik een naam houden, niet iedereen was ervan overtuigd dat er echt geen foto’s waren. Deze hele gebeurtenis bewijst maar weer hoe makkelijk mensen denken dat iets waar is, zelfs als ze nooit bewijs hebben gezien.

Al had ik wel echt naaktfoto’s gemaakt, dan had ik de namen ‘slet’ en ‘hoer’ alsnog niet verdiend. Die namen verdient niemand, ongeacht hun acties. Ik vind het heel erg dat slutshaming zoveel voorkomt, vooral in Nederland. Je bent meteen een slet als je met twee jongens op een avond zoent. En de jongens? Die zijn en blijven stoer, al liggen ze met vijf meisjes in de bosjes.’’

De naam van Larissa is wegens privacyredenen gefingeerd. Lees ook het verhaal van Isabel.

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡