Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lang leve de zondag, wat een rust!

29 april 2012 · Leestijd 5 min

Altijd je mobieltje naast je bed – aan… Altijd online… Steeds maar rennen, springen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan… Is jouw hoofd ook wel eens overvol? Dat er gewoon even niets meer bijpast? Dat het chaos wordt in je hoofd? Hoe kom je eigenlijk tot rust? Heeft God adviezen voor je?

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

De Bijbel over rust
Almatine houdt in haar Denkstof een pleidooi voor rusten op zondag. Dat klinkt misschien stoffig of raar. Of juist weer heel vanzelfsprekend. In elk geval is het goed eens te onderzoeken waar die zondagsrust vandaan komt en hoe je zelf een rustiger mens kunt worden. God heeft in zes dagen het heelal gemaakt, sterren, planten, dieren, ten slotte mensen en dan volgt dit: Lees Genesis 2:1-3

  1. Is dat geen raar idee, dat God rust? Het lijkt wel alsof hij moe is, maar hoe kan God nu moe zijn, hij is toch God? Of zegt de tekst iets anders?
  2. Wat vind je van de uitspraak “Mens en aarde hebben rust nodig om nieuw leven en creativiteit voort te brengen”?

Lees Exodus 20:8-11

Dit is een gedeelte uit de Tien Geboden die God geeft aan zijn volk Israël. Een soort samenvatting van alles wat God mooi leven vindt. Hier komt het woord ‘sabbat’ in voor. Dat staat voor de zevende dag van de Joodse week. Bij ons beginnen de dagen om middernacht twaalf uur, maar bij hen op zonsondergang. De sabbat begint daar dus op vrijdagavond en loopt tot zaterdagavond. Die vrijdagavond komt het gezin samen om te bidden en zingen. De zaterdagochtend gaat het gezin meestal naar de synagoge. Joden houden de sabbat om dit gebod (het vierde van de tien):

  1. De redenering van dit gebod is dus: God hield bij de schepping op de zevende dag rust, en daarom moeten mensen dat ook doen. Is dat geen vreemde redenering? Of is het juist heel logisch?
  2. Christenen hebben de kern van dit gebod overgenomen en het iets gemoderniseerd: ze rusten niet op de zevende, maar op de eerste dag van de week, de zondag. Weet je wat de reden hiervoor is?
  3. Houd jij zelf de zondag als een rustdag. Waarom wel of niet? En wat zou je het liefst willen? Zelf de zondag wel of niet als een rustdag houden?

Lees Marcus 6:30-32

Er staat zeker tien keer in de evangeliën dat Jezus rust nam. Hij neemt rustperiodes van soms vele weken, knijpt er soms een dagje tussenuit, maar ’s nachts is hij ook vaak alleen om te bidden. Is dat niet vreemd, dat Jezus blijkbaar kwetsbaar en menselijk is?

Lees Marcus 6:33-34 Dit is het vervolg op de passage hierboven:

  1. Blijkbaar houdt Jezus ook weer niet krampachtig vast aan zijn rust, maar is hij ook flexibel: als het echt nodig is, raapt hij zichzelf toch bij elkaar, en gaat hij aan de slag. Daarmee komt hij over als een evenwichtig iemand, die goed zijn grenzen kent. Waarom heeft een mens rust nodig? Wat gebeurt er als je te weinig rust neemt?
  2. Wat is eigenlijk de achterliggende drang bij steeds maar druk zijn? Almatine geeft wel een paar voorbeelden, maar noem er ook zelf een paar.
  3. Wat vind je het beste advies om een rustiger mens te worden?

Meer informatie over rustRetraite

Er zijn in Nederland nog tientallen kloosters in werking waar je ook voor weinig geld een periode kunt verblijven en kunt meedraaien met de monniken en nonnen. Zie www.kloostergids.com. Een protestants klooster
heet vaak een ‘retraitecentrum’. Bekend is bijvoorbeeld De Spil, zie www.retraitecentrum.nl.
Wil je wat verder van huis? Een populair klooster ligt in het franse plaatsje Taizé. Jaarlijks komen hier duizenden jongeren naartoe vanuit allerlei plekken in de wereld. De samenkomsten kenmerken zich door rust en stilte. Meer informatie vind je op: www.taize.fr/nl

Social Media Vasten
Doe eens aan ‘social media vasten’: bekijk een dag niet je Facebook enzovoort. Als je het echt interessant wil maken, zet je ook je mobiel uit. En nog mooier wordt het als je dit meerdere dagen doet. En met een groepje. Wat gebeurt er? Welke gevoelens roept dit bij je op?

Belijdenissen
Een echte klassieker in de christelijke boeken, maar ook binnen de wereldliteratuur, is ‘Belijdenissen’ van Aurelius Augustinus, uit de 5de eeuw. Dit boek begint met de beroemde zin: ‘Onrustig is ons hart, totdat zij rust vindt bij u, God.’

Christelijke meditatie
Een stevig studieboek over christelijke meditatie is ‘Christelijke meditatie’ van onder andere Jos Douma.

Colofon
Auteur en presentator video: Almatine Leene
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Reinier Sonneveld
Ik wil deze aflevering downloaden

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡