Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kunstschaatstalent Lois: ‘Ik ga voor de Spelen van 2020’

8 november 2017 · Leestijd 3 min

Toen ze vier was, keek Lois (13) vol bewondering naar Sterren Dansen Op Het IJs. Dat wilde zij ook! Inmiddels leidt ze een gedisciplineerd leven waarin ze niet alleen professioneel aan kunstschaatsen doet en traint voor de Olympische Spelen, maar waarin ze ook brugklasser is.

“Toen ik zes was begon ik met schaatsen en ik was meteen verslaafd. Ik vond het heerlijk om op het ijs te staan, om pirouettes te maken, kunstjes te doen. Ik had meteen het idee dat ik het wel goed kon. Gestaag stroomde ik steeds weer door naar een nieuwe groep.

Ik leer heel veel. Als het gaat om schaatstechnieken, maar ook op school. Dat is soms best zwaar. Ik zit in de brugklas en heb veel huiswerk. Elke dag ga ik uit school door naar de ijsbaan. Daar ben ik tot half negen ’s avonds.  Ik ben altijd laat thuis, drink even een kopje thee en ga naar bed. Alleen op woensdag en zondag train ik nu niet, omdat het winterseizoen is. In de zomer train ik zes keer per week.

Ik zit op een school voor topsporters. Daar zitten topsportkinderen en gewone kinderen. Veel van mijn vriendinnen begrijpen dat ik het druk heb. En ik vind het niet jammer als ik niet mee kan om een film te kijken met anderen, want dat vind ik niet zo leuk. Ik sta veel liever op het ijs.

Veel vrije tijd heb ik niet en als ik vrij heb, moet ik huiswerk maken. Als het eventjes kan, vind ik het ook heerlijk om lekker op de bank te chillen. Maar het is het allemaal waard. Ik heb twee keer het Nederlands Kampioenschap gewonnen. Dat was leuk en ik had het niet verwacht. Er zijn zoveel goede schaatsers!

Tegenwoordig ga ik veel op reis voor internationale wedstrijden. Vorig jaar ben ik naar Kroatië, Duitsland en België geweest voor wedstrijden. Drie weken geleden was ik in Litouwen, volgende week ga ik naar Duitsland en binnenkort misschien naar Turkije. Dat is speciaal en maakt het wel extra spannend. Ik ken die kinderen niet, maar dat is ook juist wel heel leuk. Ik krijg langzamerhand vriendinnen over de hele wereld. En doordat ik op een topsporterschool zit, kan ik gemakkelijk met mijn rooster schuiven. Vorige week heb ik door wedstrijden een proefwerk gemist en die haal ik deze week in.

Mijn doel is meedoen aan de Olympische Spelen. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Ik ga voor de Spelen van 2022 in Beijing. Nu spring ik dubbel, maar dat moet trippel of zelfs viervoudig. Ik moet mijn techniek en schaatsvaardigheid verbeteren.”

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡