Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder: kunstenaar maakt realistische foto van Jezus

9 september 2020 · Leestijd 2 min

Een kwast en een doek is lang niet meer het enige waar kunstenaars tegenwoordig mee werken. Met specials computersoftware creëerde de Nederlandse fotograaf Bas Uterwijk realistische portretten van verschillende historische figuren. Zo ook van Jezus. “We weten het niet zeker, maar zo had hij eruit kunnen zien.”

Mensen uit de geschiedenis

Tijdens de coronacrisis kreeg Bas Uterwijk steeds minder opdrachten. Met die overgebleven tijd besloot hij zich op iets nieuws te storten: belangrijke mensen uit de geschiedenis zo realistisch mogelijk in beeld brengen. Naast Jezus werden onder anderen Julius Ceasar, Napoleon Bonaparte, Vincent van Gogh en Mona Lisa geportretteerd. Maar juist op de afbeelding van Jezus kwamen de meeste reacties.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Artistieke vrijheid

Hoewel veel portretten op een bestaand beeld gebaseerd konden worden, had de fotograaf bij Jezus meer vrijheid. “Het portret van Jezus luisterde wat minder nauw, want we weten simpelweg niet hoe hij er precies heeft uitgezien. Terwijl je het bij anderen meteen ziet als de ogen bijvoorbeeld te ver uit elkaar staan,” geeft Bas Uterwijk aan. “Dit is dan ook meer mijn eigen artistieke invulling van hoe deze man eruit had kunnen zien. Niet zozeer een wetenschappelijk onderzoek van hoe Hij er exact uitzag.”

Wereldwijde reacties

Dat de reacties overwegend positief waren, verbaasde de kunstenaar. “Ik had veel meer negatieve reacties verwacht. Mensen zeggen het toch heel makkelijk als iets ze iets niet goed vinden.” Gelovigen en niet-gelovigen reageerden beiden veel op het beeld van Jezus. “Mensen aan de andere kant van de wereld schreven me hoe erg ze zijn geraakt door het beeld. Dat is toch wat je wilt als kunstenaar.”

“Ik voel HEM”

Ook onder zijn post op Instagram zijn veel christenen heel positief. “Dit is precies hoe ik me Jezus nu zou voorstellen. Zijn uitdrukking straalt alles uit wat ik over Zijn leven weet.” Vooral het vriendelijke gezicht trekt hierin de aandacht. “Bedankt voor deze realistische en natuurlijke afbeelding. Er straalt warmte uit Zijn ogen,” en “ik word emotioneel als ik naar Zijn gezicht kijk. Ik voel HEM.”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡