Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Komkommertijd in je geloof: wat als je God niet ervaart?

18 juli 2017 · Leestijd 4 min

We herkennen allemaal wel dat een relatie met ups en downs gaat. Je partner, een vriend, je ouders – soms deel je alles met elkaar, op andere momenten zit je met je hoofd liever bij andere zaken. Dat kan en dat is normaal. Ook je relatie met God gaat vaak op en neer. Maar wanneer je ‘down’ langer duurt dan je wilt of verwacht, kan dat veel vragen oproepen. Waarom merk ik niks van God? Waarom helpt Hij me niet? Wil God me soms straffen?

Die vragen zijn heel herkenbaar en bovenal erg frustrerend en gekmakend. We kunnen je natuurlijk geen stappenplan aanbieden - in 5 stappen meer van God in je leven. Zo werkt het helaas niet. Maar we geven je graag een aantal tips of overwegingen om Gods leiding meer te zien en te ervaren.

Word stil en luister

God is er en Hij wil met ons praten. Soms moeten we even stil worden om Hem te verstaan. Als we alleen maar naar de hemel schreeuwen ‘WAAR BENT U?’ kunnen we zijn antwoord natuurlijk niet horen. Check deze video van Denkstof waarin Francien van der Valk uitlegt hoe je Gods werk kunt leren zien in je leven.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

God is onvoorstelbaar groot

We vergeten vaak hoe immens groot God is. Sterker nog, we zullen nooit helemaal beseffen hoe groot en machtig Hij is. We maken God in gedachten nog weleens kleiner en menselijker dan Hij in werkelijkheid is. Voor God is niets onmogelijk. Het is goed om daar bij stil te staan. God, de machtige bestuurder van het heelal, is jouw Vader en houdt van je. Francis Chan (Amerikaanse pastor, auteur en kerkstichter) maakte een video ‘The Awe Factor of God’, waarin hij laat zien hoe onvoorstelbaar groot de schepping is. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

TIP: Chan’s boek ‘Te Gekke Liefde’ vind ik overigens een enorme aanrader als je er even aan herinnerd wil worden dat God écht van je houdt, meer dan je je kunt voorstellen. Mocht je nog een boek zoeken voor je vakantie, doe deze. Ik stop hem ook (weer) in m’n backpack.

Tweezijdige relatie

Een relatie is tweerichtingsverkeer. Misschien loopt God heel hard tegen je te roepen, maar ben jij met je hoofd bij hele andere zaken. Net als een relatie met een vriend of vriendin, moet je ook tijd investeren in je relatie met God om het te laten groeien en versterken. ’s Ochtends moet je douchen, ontbijten en snooze je het liefst zo lang tot je echt moet sprinten. ’s Avonds ben je uitgeput en heb je geen energie om je bijbel nog open te slaan. Zo schiet stille tijd er misschien nog weleens bij in. Koppel je bid en Bijbel-momenten aan een vast moment van je dag: tijdens of na het eten, nadat je de afwas hebt gedaan of onderweg naar school of werk. Nu het vakantie is heb je overdag vast meer tijd. Neem ‘s ochtends uitgebreid de tijd voor je ontbijt en plan dan je stille tijd in. Dat is niet gek. Ook voor een date moet je tenslotte je agenda pakken.

Doodgewone momenten

Heb jij wel vaste stille tijd-momenten maar mis je Gods aanwezigheid door de dag heen of heb je het gevoel tegen een betonnen hemel te praten? Zorg voor wat verfrissing in je routines en zoek God een op andere momenten, tijdens doodgewone dagelijkse dingen. Praat eens met God terwijl je op de fiets zit, als je onder de douche staat of wanneer je naar de bakker loopt voor een baguette. God werkt vaak door aha-erlebnissen. Een probleem waar je lang mee zat, is opeens opgelost door een goede tip van een vriend. Zo praat God ook op doodgewone momenten naar jou terug.

Heb geduld

God stelt soms iemand geduld op de proef. Neem Abraham bijvoorbeeld. Hij moest decennia wachten op een antwoord van God. Abraham en Sara waren lange tijd kinderloos. God had hen een zoon beloofd. Ze bleven maar wachten, zelfs zo lang totdat het in de ogen van mensen niet meer mogelijk was dat Sara zwanger zou worden. Als God hen vlak na de belofte een kind had gegeven, hadden ze niet zo lang op God hoeven vertrouwen dat Hij zijn belofte zou nakomen. Nu was de belofte voor Abraham en Sara lange tijd een houvast, terwijl ze Gods trouw nog niet hadden ervaren. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡