Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kom alles te weten over de duif

21 december 2016 · Leestijd 3 min

Vrede(vorst) is het thema bij BEAM deze week en aan het woord ‘vrede’ wordt altijd al snel het symbool van een duif gekoppeld. Waarom? Zijn duiven vredelievende dieren? En hoe vinden ze hun weg weer terug naar huis? Alles wat je ooit wel (of niet) over duiven wilde weten in 1 artikel!

Waarom is de duif het symbool van vrede?

 
Duiven komen in de Bijbel vaak voor. Een duif bracht Noach een olijftak terug waardoor duidelijk werd dat het water aan het zakken was. Duiven komen vaak voorbij als offergave aan God en er daalde een duif neer toen Jezus werd gedoopt in de Jordaan. Alle drie deze gebeurtenissen hebben een sterke link met vrede: God laat de aarde overstromen om opnieuw te beginnen en sluit vrede met de familie van Noach, de mensen offeren duiven voor hun zonden zodat ze weer in vrede kunnen leven met God en de heilige Geest daalt in de gedaante van een duif op Jezus de Vredevorst neer. Heel vredig allemaal.

Zijn duiven wel vredelievend?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

(Deze video duurt 4 minuten. Kijk dit alleen als je geen andere belangrijkere dingen te doen hebt.)

Rene (57) houdt al 25 jaar duiven. “Mijn vader was dol op duiven maar ik had er helemaal niets mee. Toen mijn vader overleed, moest er iemand voor de duiven zorgen en toen ben ik echt van die beestjes gaan houden. De schuldige was een duif die beide pootjes had gebroken, die heb ik gespalkt en tijdens zijn herstel was hij altijd bij me in de buurt. Hij zat op mijn hoofd, op mijn schouders. Dat is de schuldige waardoor ik gek op duiven ben geworden.”

Ook Rene stellen we de vraag of duiven wel vredelievend zijn. “Nou, ze kunnen nogal vechten hoor. Nog geen week geleden hadden een mannetjes en vrouwtjesduif elkaar zo ongeveer de kop afgebeten. Dus nee, ik zou niet zeggen dat duiven hele vredevolle dieren zijn."

Hoe train je een duif?
Rene vliegt al 25 jaar wedstrijden met duiven en vertelt over het trainingsproces. “Als de duiven jong zijn en nog niet goed kunnen vliegen, zet ik ze altijd alvast op hun hok. Dan kunnen ze de omgeving verkennen. Na 3 maanden neem ik ze mee in een mand, laat ik ze op een kilometer van het huis los en leren ze om zelf de weg te vinden. Elke dag wordt het een kilometer meer. Voor wedstrijden vliegen ze soms wel 100 kilometer. Het komt wel eens voor dat een duif dood gaat onderweg of ergens anders terechtkomt. Daar ben ik dan een week flink ziek van. Je bouwt een band op met die beestjes.”  Hoe vinden duiven altijd hun huis terug?
“Gelukkig zijn we daar nog niet achter gekomen,” lacht Rene. “Als mensen erachter komen hoe ze dat doen, willen we er natuurlijk weer van profiteren. Het heeft iets te maken met de aarde en de stand van de zon, verder is het een mysterie. We moeten er vrede mee hebben, dat we niet weten hoe duiven precies werken!”

Nou, dat was alles wat je ooit wilde weten over duiven. Tenslotte nog een belachelijke video om af te sluiten!

Duivenpolonaise

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Deze week dus het thema Vrede(vorst). Klik hier om er meer over te lezen. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡