Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klaagliederen: Wij Nederlanders zouden wat meer moeten klagen

23 juni 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Klaagliederen, een verzameling van vijf intense gedichten waar de dichter het UITSCHREEUWT naar God.

Algemene informatie Klaagliederen

Aantal bladzijden: 8
Aantal hoofdstukken: 5
Betekenis naam: Het boek Klaagliederen is een verzameling van vijf liederen waarin de dichter treurt en klaagt over de verwoesting van Jeruzalem. Vandaar de titel: Klaagliederen.
Populairste gedeelte: “Genadig is de HEER: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. (Klaagliederen 3: 22)

Het boek is geschreven door een anonieme auteur die de ballingschap van Israël heeft overleefd en nu met pijn en moeite terugkijkt op die moeilijke tijd. Het is ook nogal wat als je bedenkt dat je familie, je gewoontes, je godsdienst, je land, alles wat je kent en bezit en liefhebt kapot wordt geslagen. Het hele volk moest tegen haar wil in mee naar een ander land met een andere cultuur. Ze waren alles behalve vrij.

Functie van klagen

Wij nuchtere Nederlands vinden dat je zo min mogelijk moet klagen. Niet zeiken en doorgaan. Toch kan klagen ook wel goede dingen doen, hier zijn een aantal functies van klagen:

1. Protest
Iedereen in en buiten Israël moest weten dat dit gebeurd was zodat dit nooit meer zou gebeuren. Dit is iets dat nooit meer getolereerd mag worden.

2. Verwerking
Door te schrijven, te zingen, te bidden en te huilen kon het volk de emoties verwerken van deze verschrikkelijke gebeurtenissen. Als je er nooit over spreekt, lukt het ook niet om het te verwerken.

3. Vragen
De Klaagliederen creëren ruimte voor de moeilijke waarom-vragen die hand in hand gaan met lijden. Met deze uitingsvorm kan je al je vragen uitschreeuwen naar elkaar en naar God.

De Bijbel spreekt niet negatief over klagen. Sterker nog: Klaagliederen is niet per ongeluk opgenomen in de Bijbel. Klagen is belangrijk en heel goed voor de mens. De Ierse band Rend Collective schreef er een fantastisch mooi lied over:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verhaallijn

In het eerste hoofdstuk wordt Jeruzalem vergeleken met een treurende weduwe. Ze is alles en iedereen die ze lief heeft verloren en er is niemand die haar helpt. Het tweede hoofdstuk beschrijft de woede van God over de zonden van de inwoners van Jeruzalem. Het is geen blinde woede waarin God alles kapot maakt, maar het is een rechtvaardige woede waar heel veel geduld aan is vooraf gegaan (al blijft dit altijd een super lastig thema wel vind ik).

Het derde hoofdstuk is het langste en gaat over een eenzame man die klaagt door woorden en verzen te gebruiken die in andere Bijbelboeken – zoals Job en de Psalmen – ook worden gebruikt. Bijzonder aan dit hoofdstuk is dat dit de enige plek in het boek is waar een prankje hoop te vinden is, en wel door dit vers: “Genadig is de HEER: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen.” (Klaagliederen 3: 22) Juist omdat God trouw is in zijn rechtvaardigheid, heeft de dichter hoop dat God ook trouw is in zijn belofte dat het kwaad uiteindelijk niet zal overwinnen.

Hoofdstuk vier beschrijft de verschrikkelijke gebeurtenissen in de stad en de tegenstelling met hoe goed het vroeger was. Het laatste hoofdstuk is één groot gebed aan God om hen niet te vergeten.

Waarom moet je dit lezen?

Hoogstwaarschijnlijk is jouw volk niet weggesleept in ballingschap, dus dit boek lijkt misschien niet relevant. Toch is dit het wel, want ook jij maakt moeilijke dingen mee. Jij kent iemand met kanker, misschien struggle je wel met depressie en als je nog niemand hebt verloren in je nabije omgeving gaat er een dag komen dat dit wel het geval is. Met het lezen van Klaagliederen mag je de waarde inzien van klagen. Geef woorden aan je pijn, God vindt je geen aansteller, Hij luistert naar wat je zegt en houdt van je.

Bekijk de uitleg van dit boek in (prachtige) animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡