Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijken jouw ouders mee naar je cijfers?

24 februari 2018 Leestijd 2 min

Vroeger heette het 'the walk of shame', het moment dat je je ouders ging vertellen over je cijferlijst. Soms met een lach op je gezicht, soms staan de tranen je nader dan het lachen. Nu hoeft die 'walk of shame' niet meer, want veel ouders krijgen een pushnotificatie op hun mobiel met nieuwe cijfers, spijbeluurtjes en je rooster. Een schending van jouw privacy, zeggen sommige politici, maar wat vind jij?

Wat zegt de wet?

Volgens de wet bescherming persoonsgegevens hebben jouw ouders recht om tot je zestiende jouw gegevens te krijgen. Ben je ouder dan zestien, dan moet je heel duidelijk aangeven dat je nog steeds wil dat je ouders je cijfers kunnen zien. Als je nooit iets hebt gezegd daarover, dan hebben je ouders in principe geen recht om in te loggen op Magister of ELO. Die toestemming telt ook niet als je die wél hebt gegeven voordat je zestien werd. Dus, je moet heel duidelijk aangeven dat je ouders dat recht hebben.

De vraag is natuurlijk of je dat wilt. Misschien ben jij altijd al eerlijk tegen je ouders en zijn zij de eerste die je belt als je een onvoldoende hebt gehaald. En misschien wil jij het wel zeggen, maar wil je zelf bepalen wanneer. En misschien wil je het wel helemaal niet zeggen. Een tip: heb het erover met je ouders. Waarschijnlijk waarderen ze je eerlijkheid en willen ze er best met je over praten!

Vind jij het okee dat je ouders kunnen meekijken naar je cijfers? Of is het een schending van je privacy? Laat het ons weten in de reacties op Facebook! Of stuur een bericht naar onze insta en je kan ook ons appen (0683673700).

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕