Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Khaqan (21) is moslim: ‘Ik denk dat onze God dezelfde zou kunnen zijn, er is namelijk maar één God’

19 april 2023 · Leestijd 4 min

Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we Khaqan, hij is moslim en heeft jouw vragen over zijn geloof beantwoordt.

Naomi: Ben je gelovig opgevoed?

“Ja, ik ben gelovig opgevoed. Al vanaf mijn kinderjaren hebben mijn ouders mij geleerd om de Koran te lezen. Ook voor mijn zevende levensjaar leerde ik al om te bidden, terwijl het vanaf je zevende levensjaar verplicht is om dat vijf keer per dag te doen. Dat heeft me echt geholpen om mijn leven nu goed te leiden. Ik heb daardoor echt een levensstijl ontwikkeld waarbij ik veel met God bezig ben. Daardoor weet ik nu ook dat God echt bestaat en voel ik me echt verbonden met Hem.”

Matthea: Hoe kijk jij naar het christendom?

“Wij geloven ook in Jezus. Wij geloven dat Hij door God is gezonden als een profeet. Christenen geloven dat Hij letterlijk de Zoon van God is. Wij zien Hem alleen figuurlijk als de Zoon van God, omdat Hij rechtvaardig was. Maar voor ons kunnen ook andere rechtvaardige profeten daarom figuurlijk de Zoon van God zijn. Wij geloven ook dat er een Bijbel was, maar dat die door de jaren heen heel erg is veranderd. Ik denk dat onze God wel dezelfde zou kunnen zijn, er is namelijk maar één God. Ondanks onze verschillen in geloof denk ik dat het goed is om daarover in gesprek te gaan, omdat we daarmee bruggen kunnen bouwen.”

Michel: Het is de laatste week van de Ramadan. Wat is de Ramadan precies?

“De Ramadan is een speciale maand die is opgesteld door God voor moslims om te vasten. Iedere moslim die volwassen is, moet vasten. Van zonsopgang tot zonsondergang eet en drinkt hij niet. Daardoor heb je meer tijd voor het gedenken van God en het doen van goede daden. Bijvoorbeeld het geven van geld aan goede doelen. Mijn familie en moslimburen delen bijvoorbeeld veel eten uit.”

Tineke: Wat vind je het moeilijkste aan vasten?

“Ik vind vasten eigenlijk niet moeilijk. Toen ik het voor het eerst deed, was het wel een beetje moeilijk, maar nu ben ik eraan gewend geraakt. Het is voor mij ook geen probleem om anderen te zien eten, want ik weet dat ik het voor God doe. Soms gebeurt het dat ik ziek word, dan stop ik met vasten. In de Islam is het zo dat je niet hoeft te vasten wanneer je ziek bent, op reis bent of als je als vrouw ongesteld bent.”

Tim: waarom is het Suikerfeest zo belangrijk?

“Met het Suikerfeest vieren we dat we de afgelopen maand mochten vasten, hier zijn we God dankbaar voor. We beginnen de dag met een speciaal gebed en daarna gaan we naar familie en vrienden om het samen te vieren.

Het vasten geeft je mogelijkheid om niet alleen gefocust te zijn op eten en drinken, maar meer focus te hebben op God. Het is ook een periode van zelfreflectie, waardoor ik in de periode na de Ramadan mijn leven weer kan verbeteren. We zijn God dankbaar dat Hij deze periode heeft gegeven.”

Zou jij ook wel door BEAM-volgers bevraagd willen worden in 'Durf te vragen'? Leuk! DM ons even via @eobeam op Instagram of app ons (0615878111) met jouw verhaal!
Emma werd op haar 15e moeder: 'Ik dacht: het is toch niet waar'

Lees ook over:

Emma werd op haar 15e moeder: 'Ik dacht: het is toch niet waar'

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡