Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst met gescheiden ouders: "Na die twee dagen ben ik uitgeput"

19 december 2018 · Leestijd 5 min

Gezellig met het hele gezin rondom de kerstboom, kerstmuziek op de achtergrond, samen naar de kerstnachtdienst, mooi versierde cadeautjes en overal brandende kaarsen.. Misschien klinkt het als de Kerst zoals jij dit feest viert, maar wat als je ouders gescheiden zijn? Wat als jullie gezin nooit meer compleet zal zijn?

Voor Kimberly (20) wordt Kerst nooit meer zoals het vroeger was: de ene kerstdag bij opa en oma, en de andere als gezin. Haar ouders zijn vijf jaar geleden gescheiden en na een mislukt co-ouderschapstraject heeft ze geen contact meer met haar vader. In plaats daarvan viert ze Kerst met haar ‘nieuwe’ gezin: de vriend van haar moeder en zijn zoontje. “Ik vond het moeilijk dat Kerst niet meer vertrouwd aanvoelde, we zouden nooit meer als gezin bij elkaar zijn. In plaats daarvan zat ik opgescheept met mijn nieuwe stieffamilie. Daar moest ik heel erg aan wennen.”

Voor Vieve (21 jaar) is de overgang minder heftig. “De eerste Kerst nadat mijn ouders verteld hadden dat ze gingen scheiden, hebben we het feest nog met het gezin samen gevierd. Dat vond ik heel fijn, maar ook verwarrend en verdrietig. Gelukkig konden we daar wel met elkaar over praten.” De daaropvolgende jaren werd het een passen en meten. “Het werd extra ingewikkeld omdat ik ook rekening moest houden met de nieuwe partners van mijn ouders en de ouders van mijn vriend.” 

Kerst voelde niet meer vertrouwd, ik zat opgescheept met mijn nieuwe stieffamilie

Puzzel

Dat is voor Eva (22) heel herkenbaar. Haar ouders gingen zes jaar geleden uit elkaar en ook bij haar was de periode na de scheiding lastig. Eerst woonden haar ouders om de beurt in het ouderlijk huis, daarna was ze een poosje bij haar moeder, en later verhuisde ze naar haar vader. Vorig jaar is ze wel drie keer verhuisd. Inmiddels heeft ze samen met haar vriend een eigen plekje. Eva denkt met plezier terug aan de kerstdagen in haar ouderlijk huis: “Mijn vader pakte altijd groots uit met een feestelijk ontbijt, daarna gingen we gezellig met z’n allen naar de kerk en zoals bij bijna elk Hollands gezin kwam ’s middags het gourmetstel op tafel.” Sinds de scheiding zijn de feestdagen een grote puzzel. “Ik heb altijd iets van: wie het eerst komt, het eerst maalt. Gelukkig snappen mijn ouders dat ik mij niet in tweeën kan splitsen, en het is ook goed als ik niet kan komen. Toch vind ik het vervelend om te moeten zeggen: ik ben bij de ander, sorry.”

Stress

Vieve vult aan: “Met Kerst wilde ik eigenlijk iedereen zien, daarvoor kwam ik kerstdagen tekort. Samen met mijn zus puzzelde ik vaak net zo lang totdat het plaatje compleet was. Na Kerst was ik dan zo uitgeput dat ik een paar dagen bij moest komen. Toen ik ouder werd, besefte ik dat ik op te veel verschillende plekken wilde zijn. Ik moest keuzes maken, alles doen kan gewoon niet. Gelukkig snappen mijn ouders dat inmiddels heel goed, ook al vinden ze het natuurlijk jammer. Ik ben blij dat zij mij altijd de ruimte hebben gegeven om zelf te kiezen hoe ik mijn Kerst wilde invullen.”

Marsha Pinedo is oprichter en directeur van Villa Pinedo, een platform waar kinderen van gescheiden ouders hun hart kunnen luchten. Zij ziet dat de stress bij kinderen van gescheiden ouders in aanloop naar de feestdagen toeneemt. “Sommige kinderen zijn in de zomer al met Kerst bezig en denken na over de vraag hoe ze zichzelf dit jaar weer gaan verdelen”, vertelt Marsha. “Zij voelen de spanning en dat is niet raar: met Kerst wordt zichtbaar hoe het ouderschap na een scheiding verdeeld is. In sommige gevallen is dat erg pijnlijk, sommige kinderen zijn juist opgelucht omdat de ruzies eindelijk voorbij zijn.” 

Jij bent niet verantwoordelijk voor de scheiding van je ouders

Schuldgevoel

Wat Kimberly, Vieve en Eva zeggen over schuldgevoel is volgens Marsha normaal. “Heel veel kinderen hebben die gevoelens. Want als je niet bij je moeder bent, is zij alleen thuis en andersom. Als je dan zelf ook nog eens een relatie krijgt, verwachten nog meer mensen je. Op vier plekken zijn in twee dagen tijd is gewoon heel ingewikkeld. Het helpt om te accepteren dat dit niet kan. Dat jij zélf een leuke Kerst hebt, is het belangrijkste. Jij bent niet verantwoordelijk voor de scheiding van je ouders. Zij hebben dit veroorzaakt, niet jij. Probeer dus van Kerst te genieten in plaats van te stressen.”

Eva is het gepuzzel en gehaast zat en overweegt om het dit jaar anders aan te pakken: “Misschien nodig ik wel iedereen hier uit. Dan kunnen ze komen wanneer ze willen en kiezen ze zelf hoelang ze blijven. Lijkt mij ideaal.” Kerst is heus niet alleen maar vervelend als je ouders gescheiden zijn, vindt Vieve: “Ik heb veel leuke momenten, vaker etentjes rondom Kerst en ik krijg meer cadeautjes. Mijn kerstdagen zijn altijd anders en spontaan. Naast een hoop geregel is dat ook best leuk.”

3 tips!

1. Geef vooral zelf aan wat je fijn vindt. Je wilt graag iedereen tevreden houden, helemaal rond Kerst en met een scheiding, maar het helpt als je accepteert dat dat niet voor 100 procent gaat lukken.

2. Als je het vervelend vindt om de planning te regelen, is het goed om dat aan te geven bij je ouders. Vraag hun of zij het onderling willen regelen. Maak je juist liever zelf de planning? Doe het dan lekker zelf!

3. Begin op tijd met overleggen.  

Ben je geen BEAM supporter? Breng hier snel verandering in of vraag een gratis proefnummer aan.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡