Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen van Houwelingen verandert van mening over homoseksualiteit: "Ze hebben mijn zegen"

16 juni 2021 · Leestijd 2 min

Op de site van Lazarus vertelt spreker Jurjen van Houwelingen hoe hij is opgegroeid met afwijzen van homoseksualiteit. Iets wat hij lange tijd zelf ook aanhing. Nu komt hij daarop terug.

Zo nu en dan laait in de christelijke kerk de discussie over homoseksualiteit weer op. Ik heb besloten mij hierover toch maar eens uit te laten. Of misschien toepasselijker verwoord: ik vind het hoog tijd dat ik ‘uit de kast’ kom. Met mijn overtuigingen, bedoel ik. Homoseksualiteit: mag het nu of niet? Dé vraag die veel christenen bezighoudt. Wat zegt de Bijbel hier nu eigenlijk precies over?

Ik ben opgegroeid met de overtuiging dat het absoluut zeer zondig was als mannen of vrouwen met elkaar het bed deelden. Het was de ‘hate the sin, love the sinner’-mantra dat ik veel om mij heen hoorde. Een zienswijze die ik zelf ook lange tijd aanhing. Maar, is het wel een zonde?

De Bijbel is geen wetboek

Allereerst vind ik dat de Bijbel hierover helemaal niet zo duidelijk is. Het is maar zeer de vraag of je de Bijbel überhaupt op deze manier moet gebruiken: als een wetboek waarin je hoopt een paar regeltjes te kunnen vinden waar je iets mee kunt of waar je vervolgens iemand mee om de oren kunt slaan. Ik denk dat de bijbel hier niet voor bedoeld is. Het is een boek – of eigenlijk beter gezegd, een verzameling boeken – vol met verhalen van mensen die vertellen over hun ervaringen met God. Verhalen die in een bepaalde tijd tot stand zijn gekomen en die met een bepaalde bril op werden opgeschreven.

Lees verder bij onze collega's van Lazarus.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡