Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen ten Brinke spreekt in de BEAM Kerkdienst over wachten: “Verwacht jij dat Jezus binnenkort terugkomt?”

30 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Jurjen spreekt komende zondag in de BEAM Kerkdienst over het thema ‘wachten’. Hij heeft al eerder gesproken in de BEAM Kerkdienst. Waar hij soms iets concreets vertelt waar je dezelfde dag nog mee aan de slag kan, is het deze keer meer iets om even op te kauwen. “Je moet er even over nadenken.”

De vorige keer dat je sprak, had je een ‘big entree’ met een motor. Heb je voor deze week weer zoiets bedacht?

“Dit keer is het helaas niet zo spectaculair! In de studio staat aanstaande zondag een deur met een kozijn erin. Nu vraag je jezelf misschien af: ‘wat gaat hij met die deur doen?’ Ik ga het hebben over het verschil tussen afwachten en verwachten.”

Kan je uitleggen wat dat verschil precies is?

“Als je hebt afgesproken dat een vriend of vriendin langskomt, dan verwacht je diegene aan je deur. Je bent er zelfs enthousiast over. Maar soms kan het ook zo zijn dat er ineens iemand aan je deur komt, die je niet had verwacht. Je moet dan nog maar afwachten hoe dat uitpakt.”

Hoe je wacht, heeft invloed op hoe je vandaag de dag in het leven staat

“Zo is het ook in het geloof. ‘Afwachten’ is een deprimerende term, terwijl we de term ‘verwachten’ gebruiken om hoop aan te geven. Het betekent dat er iets groots aan zit te komen. Je hoeft niet negatief in het leven te staan, vanuit een afwachtende houding maar wees juist verwachtend: dapper en vastberaden. Hoe je wacht, heeft invloed op hoe je vandaag de dag in het leven staat.”

Hoe kwam je op het idee om het over het thema ‘wachten’ te hebben?

“De BEAM Kerkdienst begint deze week een uur later, doordat er een andere programmering is. Stel je zit in je pyjama en je croissant in bed om 11:00 stipt te wachten op de dienst, dan zie je ineens een katholieke mis op je scherm verschijnen. Nogal anders, als je eigenlijk de BEAM Kerkdienst had verwacht, want de dienst begint dus om 12:00. Als je op iets wacht, maar het komt maar niet, dan is dat niet leuk. Wat doet dat met jou?  En daarnaast, wat doet dat met je geloof in God? Zeker als Hij niet doet wat je wil of als het wachten te lang duurt?”

En Jurjen, ben jij goed in wachten?

“Ik merk dat ik wachten best lastig vind. Het dringt soms niet tot me door dat het straks met God allemaal veel beter wordt. Dat vergeet ik vooral als ik tegenslagen heb in mijn leven."

Verwacht je Jezus zijn wederkomst?

"De coronatijd kan best onzeker aanvoelen. Sommige christenen beweren dat het iets zegt over Jezus zijn wederkomst. Verwacht je dat? Sta je daar wel op te wachten of heb je daar helemaal geen zin in? Als je leeft met verwachting op Zijn komst, zit er iets aan te komen dat groter is dan jouw teleurstelling van nu.”

Ben je benieuwd geworden naar het verhaal van Jurjen? Kijk dan aanstaande zondag om 12:00 – dus NIET om 11:00 – naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡