Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen ten Brinke spreekt tijdens BEAM Kerkdienst: 'Deze diensten dwingen mij snel tot de kern te komen'

9 september 2020 · Leestijd 4 min

Zondag is het tijd voor de tweede BEAM Kerkdienst waar voorganger Jurjen ten Brinke zal spreken. Voor de zomer was de in Amsterdam woonachtige ‘televisiedominee’ al een aantal keer te horen tijdens deze diensten. Ook nu hoopt hij met zijn preek antwoord te geven op een belangrijke vraag: “Jonge mensen horen in de kerk vaak dat ze geliefd zijn door God, maar wat heb je daaraan als je deze boodschap over jezelf niet kan geloven?”

Heb je reacties gehad op jouw eerdere preken tijdens de BEAM Kerkdienst?

“Ja! Ik heb veel DM’s via Instagram, Messenger en WhatsApp gehad. Reacties die mij het meeste bijblijven zijn mensen die me vertellen dat ze de kerk en het geloof maar moeilijk vinden, maar deze dienst wel echt waarderen. Of mensen die zeggen dat ze een bepaald thema heel lastig vinden, maar dat ik het tijdens de dienst zo heb uitgelegd dat ze er toch echt iets mee kunnen. Daar word ik heel blij van.

De BEAM Kerkdienst is sowieso wel echt anders dan televisiepreken die ik doe voor Nederland Zingt Dichtbij. Mijn eigen kinderen zijn bijvoorbeeld fan van de BEAM Kerkdienst, die vinden het cool als ik spreek. Al moet je je niet vergissen in hoeveel volwassenen ook genieten van de BEAM diensten. Ik krijg regelmatig berichten van trouwe Nederland Zingt kijkers die dit ook fantastisch vinden.”

Wat is voor jou de uitdaging als je tijdens deze dienst spreekt?

“Het is en blijft voor mij een uitdaging om de preek maar negen minuten laten duren. In mijn eigen gemeente in Amsterdam preek ik vaak zo’n 25 minuten. Dan warm je de kerkbezoekers een beetje op en geef je wat voorbeelden. Dat kan niet in deze dienst. Ik kies er dan ook vaak voor om geen samenvatting van een lange preek te vertellen, maar om echt een gedachte mee te geven. De BEAM Kerkdienst dwingt mij om op de kern van mijn verhaal te focussen. En dat is goed.

Ik merkte dat de BEAM Kerkdienst in het dieptepunt van de coronacrisis ouderen en jongeren echt met elkaar verbond. De vorm van de BEAM Kerkdienst is jong, maar er worden alsnog regelmatig ‘oude’ liederen gezongen zoals ‘Groot is uw trouw’. Toen we allemaal thuis zaten tijdens de lockdown en het allemaal opeens erg spannend was, is het blijkbaar toch het meest logisch om terug te vallen op die oude liederen in de Nederlandse taal die vol Bijbelse wijsheid zitten. Ik hoop dat ook in dit tweede deel van de BEAM Kerkdiensten jongeren en ouderen verbonden blijven in hun geloof.”  

Waar ga je het zondag over hebben en waarom?

“In mijn gemeente spreek ik vaak tieners en ook in gesprekken met mijn eigen kinderen merk ik dat ze vaak de boodschap krijgen dat ze waardevol zijn en geliefd. Dat is een enorm belangrijke boodschap, maar tegelijkertijd heb je daar niet veel aan als je jezelf blijft vertellen dat dit niet voor jou geldt en dat jij er niet echt toe doet. De boodschap van waardevol en geliefd zijn komt niet bij iedereen binnen. Het unieke van het christendom is gelukkig dat het niet om ons gaat, maar om God. God houdt van ons en de vraag is niet of wij dat zelf wel voelen en geloven, maar of God mag zijn wie hij voor ons wil zijn. Hoe je ook over jezelf denkt, God heeft zijn redenen om van jou te houden, niet om wat jij doet, maar om wie God zelf is. Over deze bijzondere waarheid wil ik zondag graag meer vertellen.”

Komende zondag om 11.00 zijn we live op NPO2 en op YouTube. Muziek wordt verzorgd door de BEAM Worshipband en je kunt meechatten via youtube.com/eobeam. Tot dan!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡