Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen ten Brinke open over zijn geloofsleven: “Ik ben ook boos op God geweest”

21 mei 2021 · Leestijd 4 min

BEAM Kerkdienstspreker Jurjen ten Brinke horen we deze zondag tijdens de laatste dienst van dit seizoen (let op: start om 12:00). Voordat het zover is spraken we hem over zijn eigen geloofsleven en hoe hij Jezus heeft leren kennen. Jurjen: “God gebruikt de diepten van mijn leven om me dichterbij Hem te trekken.”

“Ik ben opgegroeid in een heel optimistisch christelijk gezin. Ik ben de oudste van zes en weet dat mijn ouders altijd, en nog steeds, voor ons bidden. Die warmte en positiviteit is waarom ze echte geloofshelden voor mij zijn. Met het gezin gingen we elke zondag naar de gereformeerde gemeente. Hier bouwde ik het fundament van mijn geloofsleven op. Ik hield van God, maar vond het lastig te begrijpen dat de relatie met God tweerichtingsverkeer was. In de Bijbel zegt God namelijk: ‘Jullie hebben Mij niet uitgekozen, Ik heb jullie uitgekozen’. ‘Is geloven dan mijn keuze, of is het al door God bepaald dat ik christen ben’, vroeg ik me steeds vaker af. Want als wij al zijn uitgekozen, dan hoeven we als christen toch niks meer te doen?”

Het kwartje valt

“Al die twijfels en vragen kwamen naar boven toen ik een jaar of 17 was. Tijdens een bijbelstudieweekend zat ik hier nog over te malen. Daar sloegen we de Bijbel open bij 1 Johannes 4:19: ‘Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad’. Toen ik de tekst las viel voor mij het kwartje. Geloven is geen eenrichtingsweg waarbij Hij ons alleen liefheeft. Ik mag Hem ook als Vader leren kennen en liefhebben. Geloven is een relatie en ik mag een antwoord geven op de uitnodiging van God om Zijn kind te zijn. Dat heb ik tijdens dat weekend dan ook gedaan.”

Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad

Boos op God

“In het leven krijg je te maken met pieken en dalen. De ene week gaat werken of school bijvoorbeeld beter dan de andere week. Zo is het ook in het geloofsleven. Ik heb ook mijn twijfels gehad en ben boos geweest op God. In mijn gezin hebben we veel te maken gehad met ziekte. Mijn moeder, zussen en mijn vrouw Marijke zijn heel ziek geweest en ik ben veel te jong een neefje en goede vriend verloren. Mijn leven is getekend door ziekte en dood in mijn directe omgeving. Achteraf zie ik hoe dichtbij God was in die tijden. Ik zie nu hoe God die heftige gebeurtenissen ten goede kan keren. God gebruikt de diepten van je leven om jou dichterbij hem te trekken. Natuurlijk was ik soms boos op God, maar ik weet dat Hij mij ook toen altijd heeft vastgehouden.”

Wijsheid van opa

“Tot op de dag van vandaag is het overlijden van die goede vriend nog niet opgelost voor mij. Ik snap niet waarom dat is gebeurd. Ik begrijp God niet altijd, maar God hoeft zich niet aan mij te verantwoorden. Ook al gebeuren er vreselijke dingen, God geeft me precies wat ik nodig heb op dat moment: kracht, positiviteit een Bijbeltekst of een persoon. De meest wijze les die ik van mijn opa heb geleerd is het volgende: God stopt niet in je broekzak wat je volgende week nodig hebt. Dat geeft Hij dan wel. Misschien dat er de komende jaren nog meer dingen gebeuren die mij verdriet doen en die ik niet snap, maar ik weet dat God mij dan de kracht zal geven die ik nodig heb.”

Tip voor jou

“Wat ik je nog mee wil geven als je zelf ook twijfel ervaart is: raak niet ontmoedigd. Accepteer dat je niet altijd wind mee hebt in je geloof, maar geloof dat God jou altijd vasthoudt. Gebruik ondertussen de middelen die je hebt. Ga naar de kerk, lees de bijbel, luister naar een podcast en bidt. Dan kom je uit dat dal, onderweg naar een hoogtepunt.”

Aankomende zondag spreekt Jurjen ten Brinke om 12:00 in de BEAM Kerkdienst over het Heilige vuur van Pinksteren. Ga kijken op NPO2 of Youtube.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡