Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen ten Brinke spreekt in de BEAM Kerkdienst: "Ik dacht dat Jezus niet voor mij was gestorven, omdat ik niks verkeerd deed"

18 februari 2021 · Leestijd 4 min

Zondag komt de spreker van de allereerste BEAM-dienst weer spreken. The one and only Jurjen ten Brinke. Hij gaat met ons nadenken over ‘perfect zijn?!’. Is Jurjen zelf perfect? En wat staat hier allemaal over in de Bijbel? Voordat Jurjen gaat spreken, beantwoordt hij eerst jullie vragen over het onderwerp, en geeft hij goede tips voor tijdens de dienst.

In de rubriek ‘durf te vragen’ geven we jullie via Instagram de kans om vragen te stellen aan een spreker van de BEAM Kerkdienst. Dit wilden jullie weten over de preek van Jurjen:

Maureen: "Waarom hebben we zo vaak het gevoel dat we alles perfect moeten doen?"

“Ik denk dat het er ten diepste vandaan komt, dat God ons ook zo bedoeld heeft. God heeft ons niet gemaakt om fouten te maken. In de 1 Petrus 1: 16 zegt Hij tegen ons: ‘Wees heilig, want Ik ben heilig.’ Maar we zijn zelf ook op zoek naar een vorm van perfectie in ons leven. We zijn bijvoorbeeld niet tevreden met een kledingstuk waar fouten in zijn gemaakt. Dan wil je er ook flinke korting op hebben, anders neem je het niet mee. Het zit kennelijk heel erg in ons.”

Emma: "Heb je zelf gestruggeld met het begrip perfect zijn?"

“Ja, heel erg zelfs. Ik ben christelijk opgevoed, in de kerk groot geworden en geloofde eigenlijk altijd al dat de Bijbel waar was. De dominee in de kerk zei altijd dat Jezus was gekomen voor de zieken en de mensen die zondigden. Met die uitspraak had ik erg veel moeite. Tijdens het bidden zat ik altijd hard na te denken over mijn eigen zonden, maar het lukte me niet om te bedenken wat ik fout had gedaan. Daar werd ik heel onrustig en verdrietig van. Ik dacht dat Jezus niet voor mij was gestorven, omdat ik geen dingen in mijn leven fout deed. Ik leerde toen dat ik mezelf niet moest vragen wat ik verkeerd had gedaan, maar of ik genoeg goed had gedaan. Want goed doen, doe je eigenlijk nooit genoeg. Voor mij was dat een hele bevrijdende gedachte omdat ik toen doorhad dat ik Jezus nodig had.”  

Bente: "Wil God dat we perfect zijn?"

“De opdracht in Mattheus 5:48 luidt: ‘Wees volmaakt zoals jullie hemelse Vader volmaakt is’. Punt. Daar staat niet achter: ‘En ik snap ook wel dat dat niet altijd lukt, maar doe je best.’ Sterker nog, het staat in een hoofdstuk waarin het gaat over licht en zout zijn. Waarin het dus gaat over een goed getuigenis van God afgeven. In die hoedanigheid zegt Jezus dat je niet alleen mooie woorden moet hebben en een goede preek moet kunnen houden, maar het zout der aarde zijn gaat veel verder dan dat. Als iemand aan je vraagt om 1 kilometer mee te lopen, loop er dan 2 mee. Hij vertelt dit nota bene aan de farizeeën, die toen zo’n beetje de meest perfecte mensen waren die er rondliepen. Dan geldt het ook zeker voor ons dat we moeten streven naar de volmaaktheid.”

Daniel: “Is God zelf perfect?”

“Ik denk dat je niet anders kunt dan daar ‘ja’ op zeggen. Kijk nog maar eens naar de tekst die ik net noemde: ‘Wees volmaakt zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.’ Die tekst spreekt denk ik voor zich als het gaat over de perfectie van God.”

Matthijs: “Hoe kan ik beter opletten tijdens de preek?”

“Ik zou als tip geven om je telefoon aan de kant te leggen. Probeer ook niet op de chat van YouTube te letten, zodat je je volledig kunt focussen op de boodschap. Ook is het een goeie om mee te schrijven met wat je aanspreekt tijdens het praatje. En natuurlijk is de gouden tip gebed. Je mag God best vragen om aandacht en focus voor de preek. God wil jou dan zeker Zijn hulp bieden, omdat je naar Hem verlangt. God zal wel gek zijn als Hij je daar dan niet in zegent. Bid er maar voor!”

Beeld: EO, Michaël Terlouw

Wil je meer horen over dit onderwerp? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en YouTube.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡