Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Junior: “Een discussie verandert harten niet, mijn eigen verhaal wel”

18 juni 2020 · Leestijd 5 min

Net als veel anderen, krijgt Junior (23) – die je kunt kennen van de BEAM Worshipband – bijna dagelijks te maken met racisme. “Op het vliegveld word ik er standaard tussenuit geplukt voor een ‘random’ security check.”

“Ja, ik heb een donkere huidskleur en ja, ik heb een afro. Dus tot op zekere hoogte kan ik begrijpen dat mensen vragen waar ik ‘oorspronkelijk’ vandaan kom. Als ik dan reageer met ‘Blaricum’, is dat antwoord vaak niet genoeg. ‘Nee, waar kom je écht vandaan?’ Dat vind ik lastig.”

Dagelijkse confrontatie

“Het is supermooi dat er de laatste tijd zoveel aandacht besteed wordt aan racisme en Black Lives Matter. Dat de grote massa het erkent als een probleem. Tegelijkertijd is het ook confronterend: waarom zijn eerdere roepen om hulp niet gehoord? Dit gevecht wordt al decennia gevoerd en ook ik heb er al mijn hele leven mee te maken. Het waren emotionele weken.”

Ik zou voor problemen zorgen

“Voor mij is racisme iets waar ik bijna dagelijks mee te maken krijg. Dat zit hem in kleinere dingen – zoals de vraag waar ik vandaan kom of verbazing over mijn intellect – tot grote afwijzingen of vooroordelen. Op het vliegveld word ik er standaard tussenuit geplukt voor een ‘random’ security check en met uitgaan ben ik de enige van mijn vriendengroep die gefouilleerd of zelfs geweigerd wordt. Ik zou ‘voor problemen zorgen’.”

'Alle n*g*rs moeten dood'

“Afgelopen week zat ik met een vriendin in een cafeetje. Achter ons zat een gast die heel duidelijk niet achter Black Lives Matter stond. Hij begon te schreeuwen dat alle zwarten en n*g*rs doodgestoken moesten worden. Wat ik minstens zo heftig vond, was dat niemand opkeek of ingreep! Ze lieten het maar een beetje gebeuren. Als ik op zou staan en zou roepen ‘Alle blanken moeten doodgestoken worden!’, zou er binnen tien minuten politie op de stoep staan. Maar over deze man wordt eerder gezegd dat hij een rotte appel is. Dat vond ik opnieuw superconfronterend en pijnlijk. Uiteindelijk verontschuldigde het personeel zich voor het gedrag van de man, maar waren wij degenen die het café hebben verlaten.”

All lives matter

“Er zullen altijd mensen zijn die het probleem niet (willen) zien of reageren met ‘all lives matter’. En ja, iedereen doet ertoe! Maar stel: je hebt een organisatie die opkomt voor patiënten met borstkanker. Dan is het super ongevoelig om te zeggen: ‘Ja, maar alle mensen met kanker doen er toch toe?!’ Zo is het ook met Black Lives Matter. Er is een bepaalde groep die om hulp roept en vraagt of je mee wil strijden voor gelijke behandeling. Dan reageer je daar toch op met compassie? We willen simpelweg laten zien: wij zijn er ook en wij zijn net zoveel waard! Ik ben heel dankbaar dat daar nu meer gehoor aan wordt gegeven!”

Racistische gedachten

“Ik word ook weleens geconfronteerd met racisme in mijzelf. Als ik een groepje Turkse of Marokkaanse hangjongeren zie staan, dan kan ik denken: ‘Oh, is er wat aan de hand?’. Terwijl ik me minder druk zou maken over een groepje kakkers. De invloed van de media is hierin erg groot. Als een blank persoon iets overvalt, wordt er gesproken van ‘een crimineel’. Was het een gekleurd persoon, dan noemen ze het een Marokkaan. Gelukkig ben ik zelf al langere tijd bezig om mijn racistische denkbeelden te onderscheppen en opnieuw aan te leren. Juist omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het je leven negatief kan beïnvloeden.”

Ervaringen delen

“Ik geloof dat verandering begint in je eigen kring van familie en vrienden. Ik kan niet in m’n eentje het hele land veranderen, maar ik kan wel in mijn eigen omgeving licht schijnen op het probleem. Door te smijten met statistieken bereik je niet het hart van de ander, maar met mijn persoonlijke verhaal wel. Ik hoop dat ik door het delen van mijn ervaringen anderen kan aansporen om opnieuw naar hun eigen, soms onbewuste, vooroordelen te kijken. En ik vind dat daarbij ruimte moet zijn om te twijfelen, om het even niet te weten. Alleen samen werken we racisme de wereld uit!”

Lees ook: 'Mijn huidskleur is geen beperking, maar een accessoire'

In het nieuwe dagelijkse tv-programma 'Ook Hier' en met #ookhier op sociale media wil de EO deze week de verhalen over alledaags racisme hoor- en zichtbaar maken. Kijk alle afleveringen hier.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡