Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Judith (16) strijdt tegen eenzaamheid: ‘Wat ik heb bedacht, wordt nu op scholen gebruikt!’

30 maart 2023 · Leestijd 4 min

Eenzaamheid komt vaak voor onder jongeren, maar er wordt weinig over gepraat. Te weinig, vindt Judith. Daarom bedacht ze samen met Maritha en Dave de Samen-babbelpot: “Het is zo belangrijk om te praten met elkaar, maar dit vinden mensen vaak spannend.”

Eenzaamheid aanpakken

“Het idee van de Samen-babbelpot is ontstaan bij een jongerencentrum in Kesteren. Het Tussenpad is een superleuke plek waar jongeren elkaar ontmoeten en gezellig met elkaar praten, muziek luisteren of spelletjes doen. Het leek me hartstikke leuk om daar aan de slag te gaan als vrijwilliger. Ik vroeg aan de jongerenwerker, Dave, of dat zou kunnen. Dave kwam met het idee om samen eenzaamheid onder jongeren aan te pakken en dat leek me hartstikke leuk. Samen met Dave en Maritha, een goede vriendin van mij, zijn we bij elkaar gaan zitten. Eerst waren we van plan om een gezellig avondje te organiseren, maar als je eenzaam bent kan het juist een drempel zijn om daar naartoe te gaan. We wilden een laagdrempelige manier bedenken om eenzaamheid tegen te gaan. Zo kwamen we op het idee om de Samen-babbelpot te maken, een pot met vragen om elkaar beter te leren kennen."

De diepte in

“Er zitten diepe vragen in de babbelpot waarmee je elkaar echt beter leert kennen, maar ook luchtige vragen. De vragen in de pot passen allemaal bij verschillende categorieën. Ze hebben te maken met verschillende leefgebieden zoals thuis, op school, op werk of vrije tijd. Misschien voelen mensen zich thuis fijn, maar niet op school. De vragen die je tegen kan komen zijn bijvoorbeeld: ‘Ben je een leider of een meeloper?’ Of ‘Heb je wel eens iets naars meegemaakt waardoor je sterker bent geworden?’ Het is zo belangrijk om te praten met elkaar, maar dit vinden mensen vaak spannend. De babbelpot helpt hierbij. Hij wordt nu gebruikt op mijn school, het Lodestein College. Dat vind ik superleuk. De babbelpot wordt erbij gehaald tijdens mentoruren of tijdens de pauze."

Moeilijke periode 

“Ik heb mij tijdens de corona pandemie erg eenzaam gevoeld. Ik kon niet met mensen weg of wat leuks doen, ik mistte dat echt. Als ik in quarantaine moest of als er weer een lockdown was, vond ik dit echt moeilijk. Toen corona eindelijk over was zag ik mijn vrienden weer, hierdoor voelde ik me snel beter. Na deze periode heb ik vaker het initiatief genomen om met vrienden af te spreken en ik heb nu een fijne vriendengroep. Ik gun dit andere mensen ook heel erg, want ik weet hoe het is om eenzaam te zijn en dat is niet leuk.”

Dave, Judith en Maritha met de Samen-babbelpot
Supertrots

“Tijdens het bedenken van de vragen heb ik samen met Dave en Maritha hele goede gesprekken gehad. We waren namelijk wel benieuwd wat onze eigen antwoorden waren op de vragen, dus wij hebben ook veel gehad aan de Samen-babbelpot. Ik ben supertrots op ons alle drie en op wat we samen hebben bereikt. Door de Samen-babbelpot wordt er makkelijker gepraat over gevoelige onderwerpen. Hierdoor krijgen mentoren beter mee hoe het met een leerling gaat. We zijn daarom van plan om de potten op meer scholen uit te delen, superleuk!"

Wees jezelf

“Als je last hebt van eenzaamheid zou ik je als tip willen geven om een keer iemand aan te spreken die ook alleen zit, misschien komt daar een heel leuk gesprek uit. Ga een keer naar een jeugdvereniging en zoek een plek waar je je goed voelt. Wees vooral jezelf en verander niet voor andere mensen, dat is zo belangrijk.”

Haal hier je tickets voor de EO-Jongerendag 2024

Haal hier je tickets voor de EO-Jongerendag 2024

In een wereld waarin vooral slecht nieuws de aandacht krijgt, ontdek je op de EO-Jongerendag (opnieuw) wat het goede nieuws van Jezus is en hoe dat je leven op z’n kop kan zetten!

Haal hier je tickets!

Geschreven door

Lydia Reitsma

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡