Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Judith en Christiaan: "God bracht ons naar Zweden"

2 september 2016 · Leestijd 4 min

Judith (21) en Christiaan (23) Weening zijn afgelopen juni getrouwd en vlak daarna vertrokken naar Zweden. In Uppsala zullen ze een jaar lang een internationale bijbelschool volgen. BEAM sprak met hen over verwachtingen, God en boterhammen.

afbeelding

Hoe zijn jullie bij het plan gekomen om naar Zweden te gaan?
Judith:

“Drie jaar geleden zijn Christiaan en ik naar een jeugdconferentie in Zweden geweest. Christiaan was daar al een keer eerder geweest. Dat was echt prachtig. Eenmaal thuis zijn we het nooit helemaal vergeten. We begonnen allebei aan een studie, ik ging Pabo doen in Ede en Christiaan begon aan International Business in Leeuwarden. Toch spraken we met z’n tweeën al snel over een tussenjaar. Christiaan: “Ja, toen kwam langzaam Zweden in beeld. Is er eigenlijk ingeslopen. Op een bepaald moment hebben we allebei de tijd genomen er met God over te praten. Ervoor te bidden. Toen we er vervolgens met elkaar over ging hebben, vielen alle puzzelstukjes in elkaar: we wilden naar de bijbelschool in Uppsala.” En dan beginnen de voorbereidingen.
Christiaan:
“We zijn allebei gestopt met onze studie. Judith deed dat vorige zomer al om vervolgens bij een supermarkt te gaan werken en het benodigde geld bij elkaar te verdienen. Ook hielden we acties en pasten we vaak op bij onze neefjes en nichtjes.” Judith: “Het is wel mooi om te zien dat familie – die eerst erg aan het idee moesten wennen – ons nu voor de volle 100% steunen. Daar halen we wel kracht uit.” Christiaan: “Inderdaad. Een bijbelschool volgen is niet goedkoop, maar gelukkig worden we gesteund door de kerk, vrienden en familie. Bovendien komen er nog iedere week mensen die ons willen sponsoren.”

afbeelding

Wat verwachten jullie van dit jaar?
Christiaan:

“Ik vind het moeilijk om er verwachtingen aan te hangen. Hoop vooral dat we onszelf ontwikkelen, zowel op persoonlijk vlak als in geloof.” Judith: “Voor ons is een persoonlijke band met God heel belangrijk. Het lijkt namelijk allemaal zo groot: God als Schepper van de wereld. Toch is Hij er voor iedereen en kan je hem als Vader zien. In dat laatste willen we nog meer groeien!” Wat is jullie nu al opgevallen?
Judith (lachend):
“Het brood is duur en niet te eten!” Christiaan: “Dat, en ook hoe lastig het is om als getrouwd stel een eigen plek in Uppsala te vinden. Het is ingericht op studenten, maar wij wilden liever niet op kamers. Via via kregen we toen plots een mailtje van een ouder stel. Zij hebben hun garage laten ombouwen tot een appartement. Daar zitten we nu in. Het is ook nog vlakbij de bijbelschool. Perfect dus!” Judith: "Bovendien zullen we erg moeten wennen aan de donkere winters hier. Dan is het namelijk alleen maar licht tussen 10:00 en 14:00. Maar dat zijn ook de charmes van in een ander land wonen." Hoe was de eerste week?
Christiaan:
“We hebben nu pas de eerste week gehad en zitten in een klas met mensen uit Bangladesh, Brazilië, Duitsland en Afghanistan. Er wordt vooral Engels gesproken. Je merkt nu al, dat je veel van die verschillende culturen kunt leren. Hoe mensen met tijd omgaan bijvoorbeeld. De één is heel strikt en de ander ziet het meer als richtinggevend.” Judith: “We krijgen veel theorielessen over de Bijbel, maar moeten die lessen tegelijkertijd ook in de praktijk brengen, de straat opgaan. Die combinatie vind ik heel fijn.” En na dit jaar?
“Moeilijk te zeggen wat we hierna gaan doen. Maar wij geloven dat God een plan heeft voor ieder mens, dus we hopen dat plan in dit jaar zichtbaarder te zien worden. Daar hebben we alle vertrouwen in!" Judith en Christiaan volgen tijdens hun jaar in Zweden? Dat kan! En wel hier.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡