Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Judas: Gods liefde is geen excuus om slecht te leven

2 januari 2020 · Leestijd 4 min

Bijbellezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar de korte brief van Judas, waarin hij oproept om altijd vast te houden aan het geloof!

Info

Aantal bladzijden: 2
Aantal hoofdstukken: 1
Betekenis naam: Dit is de brief die Judas schreef om corrupte geloofsleraren te confronteren met hun verkeerde levensstijl.
Populairste gedeelte: “Houd vast aan Gods liefde. Vertrouw erop dat onze Heer Jezus Christus goed voor jullie zal zijn en jullie het eeuwige leven zal geven.” (Judas 1:21)

Wie was Judas?

Nee, deze brief is niet geschreven door Judas Iskariot, de discipel die Jezus verraadde, maar waarschijnlijk door Jezus’ broer. Jezus had vier broers: Simon, Jakobus, Josef en Judas. (Mattheus 13:55 en Marcus 6:3). Toen Jezus nog leefde, zagen zijn broers hem nog niet als Messias en waren ze geen volgeling van hem. Na zijn opstanding werden ze alle vier een discipel van Jezus. (Handelingen 1:4). Uiteindelijk werden de broers leiders van de eerste joodse kerkgemeenschappen en geloofsverspreiders. Judas reisde veel en vertelde en leerde de mensen over Jezus.

afbeelding

Lekker doen waar je zin in hebt

afbeelding

Deze kort, maar krachtige brief schrijft Judas aan een Messiaans-Joodse kerkgemeente. Messiaans houdt in dat mensen geloven dat Jezus de beloofde Redder is. Deze kerkgemeente is dus een mix van het jodendom en het christendom. Judas schrijft deze brief, omdat de kerkgemeente in de penarie zit. Er zijn corrupte leraren in de gemeente, die helemaal niet leven zoals God het heeft bedoeld. Judas confronteert ze met hun verkeerde levensstijl. De leraren gebruiken Jezus’ kruisiging en opstanding als excuus om letterlijk alles te doen wat God verboden heeft, voornamelijk op het gebied van seks en geld. Jezus is toch voor hun zonden gestorven? 

Maar zo werkt het natuurlijk niet!

Judas geeft dan een aantal voorbeelden uit het Oude Testament en andere joodse geschriften van mensen die ook tegen God en rechtvaardigheid in gingen én daarvoor gestraft werden. Het is heel normaal als je niet snapt welke gebeurtenissen Judas beschrijft, want niet elk event komt in de Bijbel voor. In de Bijbel staat bijvoorbeeld niets over de val van de engelen (Judas 6:7), de ruzie tussen de engel Michaël en de duivel om het lichaam van Mozes (Judas 9) of de voorspellingen van de profeet Henoch (Judas 14).

Om te voorkomen dat je helemaal de kluts kwijtraakt, is het handig om te onthouden dat de joodse mensen in die tijd opgroeiden met de Hebreeuwse Bijbel en een heleboel joodse geschriften. Een boek of geschrift kan ook zonder in de Bijbel te staan een belangrijke levensles bevatten voor de volgelingen van Jezus. 

Geloven = leven

De boodschap die Judas wil verspreiden is dan ook: Gods genade vraagt om een levenslang antwoord. Hiermee wordt bedoeld dat je moet proberen om vast te houden aan het geloof, in welke situatie je ook zit. Dat Jezus is gekruisigd voor de dingen die wij fout doen, betekent niet dat wij nu lekker met zijn allen de bloemetjes buiten kunnen zetten en kunnen vergeten wat Jezus ons heeft geleerd.

Judas beschrijft eigenlijk wat Jezus tegen zijn discipelen heeft gezegd: “Als jullie van mij houden, leef dan volgens mijn regels.” (Johannes 14:15) De manier waarop iemand leeft, laat zien wat iemand écht gelooft. 

Deze brief in een prachtige video-animatie!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer Bible Guides lezen? Klik hier!

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡