Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jozua: Israël komt EINDELIJK aan in het beloofde land

11 februari 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek waarin het volk Israël na jaren rondzwerven in de woestijn eindelijk aankomt in het beloofde land.

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 28
Aantal hoofdstukken: 24
Hoeveelste boek in de Bijbel: #6
Betekenis naam: Vernoemd naar de vermoedelijke schrijver: Jozua
Populairste gedeelte: Wanneer u daar niet toe bereid bent, kies dan nu wie u wel wilt dienen: de goden van uw voorouders ten oosten van de Eufraat of de goden van de Amorieten, van wie u nu het land bewoont. In ieder geval zullen ik en mijn familie de HEER dienen (Jozua 24:15) 

Historisch boek of toch vroege profeet?

Is het boek Jozua een historisch boek, zoals het boek Ruth en Nehemia, of hoort het bij de boeken over vroege profeten, zoals Samuël en Koningen? Daar is al heel wat discussie over geweest. Het zou een historisch boek kunnen zijn omdat het gaat over de geschiedenis van Israël: feitelijk vertelt het boek wat er gebeurd is nadat het Israelistische volk is aangekomen in het beloofde land. Maar in de Joodse traditie hoort Jozua bij de vroege profeten en zij hebben ook een goed argument. Jozua zou, net als de andere profeten, hebben opgetreden om mensen eraan te herinneren dat ze zich aan de wet van Mozes moeten houden. Eigenlijk hoef je niet te kiezen, het boek past onder beide noemers. Het is een feitelijke opsomming van wat er gebeurd is, maar je wordt ook steeds weer eraan herinnerd dat je moet leven volgens de wetten van Mozes. 

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De verhaallijn

Er gebeuren twee belangrijke dingen in dit boek. Het eerste is de verovering van Kanaän, het beloofde land. Het tweede belangrijke thema is dat het nieuwe land eerlijk verdeeld wordt onder de twaalf stammen. De belofte die God al aan het begin van de Bijbel aan Abraham deed is eindelijk ingelost. 

Je kan het boek in drie delen verdelen. In het eerste deel leidt Jozua de Israëlieten door de Jordaan en hoe zij, met Gods hulp, stukje voor stukje Kanaän veroveren. In het tweede deel wordt het land verdeeld en in het derde deel lees je hoe de volken allemaal naar hun eigen land gaan. Daarna neemt Jozua afscheid van het volk. Hij drukt hen nog op het hart dat nu God zijn belofte heeft vervuld zij Hem als enige God moeten aanbidden. Neem geen andere goden aan, waarschuwt hij, niet de goden van jullie voorvaders en ook niet de goden die worden aanbeden in het land dat nu van jullie is. Dan sterft Jozua, op 110-jarige leeftijd. 

Zolang Jozua's generatiegenoten de macht bleven hebben van de stammen ging het goed met het volk. De stammen bleven de HEER dienen en aanbaden geen afgoden omdat zij hadden gezien wat voor wonderen de HEER had verricht. Toen ze dat vergaten ging het mis, maar dat lees je in de volgende hoofdstukken.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom lezen?

In Jozua laat God zien dat Hij zich aan Zijn beloftes houdt. De belofte die Hij honderden jaren aan Abraham had gemaakt komt eindelijk in vervulling. Israël komt aan in het beloofde land. Daarnaast laat God zien wat er gebeurt als je je niet aan de wetten van Mozes houdt. Sommigen Kanaänieten kiezen ervoor om God te volgen en zij worden daardoor gespaard. Dat kun je bijvoorbeeld lezen in het verhaal van Rachab. Zij helpt Israëlitische spionnen vluchten uit Jericho en wanneer het volk haar stad aanvalt en de stadsmuur neervalt mankeert haar niets. God laat zien dat hij die mensen vergeeft die Hem aannemen als God. Andere Kanaänieten weigeren te buigen en zij worden onder de voet gelopen door het volk van God. Het bijbelboek Jozua laat zien hoe sterk onze God is, maar het laat ook zien dat het een God is die beloftes nakomt en genadig is naar mensen die wel voor Hem kiezen. 

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡