Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joyce (20): "Als christen vraag ik me af of popmuziek zondig is"

10 december 2020 · Leestijd 4 min

Tijdens de BEAM Kerkdienst deelde dominee Piet van Die hoe je God kunt vinden in popmuziek. Hierdoor ontdekte Joyce (20) dat je iets van God door popmuziek heen kunt zien. “Sommige mensen in mijn omgeving luisteren alleen maar christelijke muziek en kijken me raar aan als ik zeg dat ik popmuziek luister.” Ze vertelt BEAM over deze zoektocht; waar loopt ze tegenaan en wat helpt Joyce bij het luisteren naar popmuziek als christen?

“Muziek speelt een grote rol in mijn leven: omdat ik houd van dansen en het geeft me het gevoel dat ik dichterbij God kan komen. Vooral door christelijke muziek heen leer ik steeds meer over wie Hij is en groeit mijn geloof. Een van de liedjes die mij het meeste raakt is ‘Forever’ van Kari Jobe. Het luisteren naar dit nummer zorgde ervoor dat ik God zó dichtbij voelde dat ik wist dat ik voor Hem wilde gaan. ‘Forever’ werd mijn belijdenislied.”

Oordeel vanuit de omgeving

“Vroeger luisterde ik alle muziek die ik goed vond klinken en waar ik op kon dansen; Katy Perry bijvoorbeeld. Ik lette op de leuke melodie van haar liedjes en niet op de teksten. Toen mijn ouders hoorden dat ik daarnaar luisterde, schrokken zij daarvan. Nadat ze uitlegden waar de tekst over ging, begreep ik waarom sommige liedjes niet bij mij passen."

Sommige mensen kijken me raar aan als ik zeg dat ik naar popmuziek luister

"Ook op de christelijke basisschool waar ik naartoe ging, luisterde bijna niemand naar popmuziek. Ik voel me nog steeds wel eens veroordeeld door mijn omgeving. Sommige mensen luisteren alleen maar christelijke muziek en kijken me raar aan als ik zeg dat ik popmuziek luister.”

Fout gevoel

“Ik vraag me wel eens af: ‘Mag dit dan écht niet van God? Ben ik zondig?’ Ik vind het lastig dat in de Bijbel niet duidelijk wordt benoemd waar ik wel en niet naar mag luisteren. Toen ik ouder werd begreep ik steeds meer teksten in de muziek die ik luisterde. Hierdoor ontdekte ik dat veel liedjes gaan over onderwerpen die niet bij mijn leven als christen passen. Het komt ook wel eens voor dat sommige liedjes een fout gevoel oproepen. Daar wil ik dan afstand van nemen. Dus zowel de teksten van de muziek, het gevoel dat het oproept en mijn omgeving maken dat ik ook twijfel of het wel mag en kan. Ik weet niet wat ik ermee moet.”

BEAM Kerkdienst

“Door de BEAM Kerkdienst heb ik ontdekt dat je God door popmuziek heen kunt zien. Zo had ik er nog nooit naar gekeken. Voor mij stond christelijke muziek en popmuziek ver van elkaar af. Toch kreeg ik door de BEAM Kerkdienst minder het gevoel dat het verkeerd is om naar popmuziek te luisteren. Na de dienst ben ik meer gaan letten op de teksten van liedjes die ik luister. Ik stel mezelf dan de vraag of ik er iets van God in kan zien. Pas luisterde ik naar het liedje ‘Lonely’ van Justin Bieber. Het gaat over hoe Justin zich alleen voelde doordat hij jong beroemd werd. Ik weet dat hij na die tijd God heeft leren kennen. Daarom gaat het liedje volgens mij dus over dat je alles kunt hebben, maar dat je je zonder God leeg voelt.”

Past de muziek niet bij mijn leven met God, dan zet ik het uit

Woorden hebben kracht

“Ik denk dat muziek een lastig onderwerp zal blijven en dat het goed is om er bewust over na te denken. Het is echt een zoektocht waarin ik onderzoek in hoeverre popmuziek in mijn wereld – met God als nummer één – past. Langzamerhand leer ik God te betrekken in mijn muziekkeuze. Bij sommige liedjes ervaar ik een bepaalde soort duisternis, waardoor ik besef dat ik mezelf daarvoor wil beschermen. Ook geloof ik dat woorden kracht hebben, waardoor ik niet zomaar alles wil horen of meezingen. Ik leer nu steeds beter kennen wat wel of niet bij mijn leven past. Doet dat het niet, dan zet ik het uit. Ook al vind ik het nog zo’n lekkere melodie.”

Bekijk hier de BEAM Kerkdienst van afgelopen zondag met dominee Piet over popmuziek

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡