Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joshua: “God zei tot drie keer toe tegen me: ‘Dit is jouw tijd!”

13 augustus 2020 · Leestijd 4 min

Joshua (16) gaat al zijn hele leven naar de Stadskerk in Groningen. Vorig jaar tijdens tienerkamp maakte hij de beslissing om zich te laten dopen. Joshua: “Ik kwam weer boven water, moest glimlachen en deed mijn haren snel goed. Vanaf dit moment ben ik veel actiever met mijn geloof bezig gegaan.”

Joshua: “Al zolang ik me kan herinneren gaat mijn gezin naar de Stadskerk in Groningen, een baptistengemeente met meer dan 1000 leden. Ik ga nooit met tegenzin naar de kerk, al vind ik de ene preek natuurlijk wel interessanter dan de andere. Gelukkig heb ik er veel vrienden door een fantastische tienergroep voor jongeren die op de middelbare school zitten. Zo gaan we regelmatig op kamp, hebben we één keer per maand speciale jongerendiensten en zouden we dit jaar met alle jeugd naar de EO-Jongerendag en deze zomer naar de Ardennen gaan. Deze laatste twee dingen gingen helaas niet door in verband met corona. Vorig jaar tijdens tienerkamp deed een spreker na zijn preek de oproep om de keuze te maken je te laten dopen en ik merkte dat ik ontzettend twijfelde..”

De tranen stonden hem in de ogen, dat raakte me

“Eerder had ik nooit echt nagedacht over dopen. Ik vond het iets wat ik zou doen als ik ouder was. Maar door de oproep van die spreker werd ik aan het denken gezet en vroeg ik in gebed aan God of dit was wat ik moest doen. Ik vroeg het drie keer en ik hoorde een stem in mijn hoofd, een mannenstem, die tot drie keer toe antwoordde: ‘Ja, het is je tijd.’ Ik voelde rust en tegelijkertijd enthousiasme. Iemand anders in mijn rij ging net staan omdat hij de beslissing maakte zich te laten dopen, dus ook ik stond op. Mijn tienerleiders waren helemaal blij en een kennis van mijn moeder zag het met tranen in zijn ogen gebeuren, dat raakte me wel.”

afbeelding

“De dag kwam steeds dichterbij dat ik gedoopt zou worden. In de tussentijd had ik nog gesprekken met een vriend uit de jeugdgroep die twijfelde om zich te laten dopen. Ik zei: ‘Joh, als jij 100% weet dat Jezus jouw redder is: laat je dan gewoon dopen!’ Ook hij maakte de beslissing en stond twee maanden later naast mij in het water. Hij was erg zenuwachtig, ik niet echt. Ik had een zwarte broek aan en kreeg een shirt van de kerk waarop stond: ‘In Jezus is alles nieuw’. Op het moment dat ik onder water was, had ik het gevoel dat er kettingen losbraken. De gedachte schoot door mijn hoofd: ‘Ik heb de goede keuze gemaakt!’ Het moment dat ik boven kwam, moest ik glimlachen, deed ik snel mijn haar goed en zag ik mensen applaudisseren. Het was een prachtig moment dat ook echt impact heeft gehad op hoe mijn geloofsleven nu is.”

Als ik naar jou kijk, zie ik Jezus in jou

“Tegenwoordig bid ik regelmatig met mijn vrienden, dit deed ik voor mijn doop niet. Dit gebeurt vaak telefonisch of via Skype. Ook ben ik ‘grote broer’ in mijn gemeente. Dit betekent dat ik als tiener drie of vier jongens uit groep 6 tot en met groep 8 onder mijn hoede heb. Ze mogen mij vragen stellen en we doen af en toe leuke dingen samen, pas ging ik met een jongen formule 1 kijken, dat was hartstikke gezellig. Het grootste compliment dat ik heb gekregen na mijn doop, kwam van mijn vader, hij zei: ‘Als ik naar jou kijk, zie ik Jezus in jou.’ Eerst was ik verbaasd over zo’n groot compliment, maar intussen vind ik het echt vet en fijn dat hij dit uitsprak.”

afbeelding

“Het kan zijn dat jongeren dit lezen en, net als ik vorig jaar, twijfelen of ze zich wel willen laten dopen. Ik zou zeggen: Praat erover. Met ouders, met vrienden. Lees ook in de Bijbel en bid tot God. Je hebt alle tijd om een beslissing te maken. Ik ben ontzettend blij met de beslissing die ik heb gemaakt en vind het fantastisch om hierover te vertellen.”

Ook Sam (13) raakte tijdens een jongerenavond van de kerk overtuigd dat ze zich wilde laten dopen. Lees haar verhaal door hier te klikken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡