Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Josh Green maakt muziek over steekpartijen onder jongeren: “Er is meer in het leven dan dit!”

4 mei 2021 · Leestijd 4 min

De Britse Josh Green is onderdeel van rapduo Social Beingz, maar dit keer is hij voor een solotrack gegaan. Met ‘Born to Fly’ geeft Josh aandacht aan knife crime. “Jonge mensen die een mes bij zich dragen is een groeiend probleem.”

Josh kwam via een bijzondere manier op het idee van de track. Zijn moeder vroeg hem namelijk om een nummer voor haar te maken. Hij zegt lachend: “En wanneer je moeder je vraagt om iets te doen, moet je dat doen.” Josh’ moeder is vrijwilliger bij een goed doel dat zich inzet tegen het stijgende aantal steekincidenten onder Britse jongeren. Zij doen dit door vrede en hoop te creëren in de samenleving.

De tekst gaat verder onder de video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Knife crime

In het begin van de videoclip van ‘Born to Fly’ schrijft Josh wat nou precies het probleem is met knife crime (vertaald: messenmisdaad, red.). “Helaas zijn er de afgelopen twaalf maanden 593 mes/wapen-aanvallen geweest in de Thames Valley politiezone, waar jongeren onder de 25 jaar betrokken bij waren. Hierbij zijn er 62 jongeren overleden. Jonge mensen die een mes bij zich dragen is een groeiend probleem.”

Geboren om te vliegen!

Met de track wil Josh niet zeggen wat jongeren wel of niet mogen doen. Hij gaat er juist vanuit dat zij zelf wel weten wat goed of slecht is. “Wel wil ik meegeven dat we allemaal zijn geboren om te vliegen. Hiermee bedoel ik dat we gemaakt zijn om het leven ten volle te leven. We zijn er om vrede op aarde en liefde te brengen. Het nummer is bedoeld om jongeren zich beter te laten voelen over zichzelf. Om ze te laten zien dat ze voor meer in het leven gemaakt zijn dan zoiets als een steekpartij.”

Weinig eigenwaarde

Josh snapt dat het moeilijk kan zijn om je goed over jezelf te voelen. “Wanneer je bij geweld, gangs of verkeerde vrienden betrokken raakt, leef je absoluut onder je eigen standaard. Je denkt dan misschien dat je waardeloos bent, maar in werkelijkheid heeft je leven een doel.” Hij legt uit dat hij het vroeger zelf ook lastig vond om te beseffen dat hij ertoe deed. “Als jonger iemand had ik weinig eigenwaarde. Ik dacht dat mijn leven geen reden of doel had. Wat ik over mijzelf dacht, was niet goed.” Daarom probeert Josh in zijn nummer juist die boodschap van eigenwaarde mee te geven. “Ik denk dat veel jongeren hiermee worstelen. Ze denken dat hun leven er niet toe doet, dat ze onbelangrijk zijn. Maar ik geloof dat dat een leugen is. Ik geloof nu dat iedereen hier is voor een reden. Soms is het lastig om te vinden wat dat precies is, maar weet dat jij met een reden op deze aarde bent.”

Oproep aan Jezus

Josh doet in de track ook nog een oproep aan Jezus. Terwijl hij een kruisje slaat, rapt hij: “Ik kijk naar de hemel en ik zoek naar een reden. Het is duidelijk de dag dat we Jezus nodig hebben. Dus we bidden dat hij ons redt van deze ziekte.”

Afgelopen zaterdag besprak Martine bij 'Martine in de morgen' op NPO Radio 2 het nummer van Josh Green. Benieuwd? Luister dat hier terug.

Ben jij een muziekliefhebber? Wij hebben Justin Biebers EP voor jou onder de loep genomen: wat zeggen zijn lyrics precies?

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡