Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram: “We zijn nu al druk met de datum van de EO-Jongerendag in 2020”

26 januari 2019 · Leestijd 4 min

De EO-Jongerendag is elk jaar weer een gigantisch evenement waar honderden mensen aan meewerken. Presentator Joram Kaat geeft jou een kijkje achter de schermen: “Deze zomer was ik in Amerika om potentiële artiesten te spotten. Ik voelde me best trots toen ik ontdekte dat veel artiesten de ‘EO Youth Day’ kennen en er graag zouden willen spelen.”

“In de zomer hebben we al de eerste meetings gehad met het EO-Jongerendag kernteam. Dit is een verzameling van verschillende EO-medewerkers: marketing, communicatie, productie, een lid van de BEAM-redactie - iedereen is vertegenwoordigd. Dit jaar verhuist de EO-Jongerendag naar Rotterdam Ahoy, hierdoor moesten we opnieuw kijken naar tickets, podium, ingangen, pauzes, alles. De beslissingen over deze dingen worden gemaakt door het kernteam."

35 optredens in 3 dagen

"Deze zomer ben ik met onze boeker naar Amerika afgereisd om artiesten te bekijken en spreken. We bezochten een gigantisch radiofestival op een pretpark in Orlando waar we ongeveer 35 optredens van christelijke artiesten zagen. Tauren Wells stond al even bovenaan ons lijstje met artiesten die wij wel zagen zitten voor de EO-Jongerendag: Zijn muziek is origineel en heel ‘funky’. Ook is hij meer dan een goede zanger, hij is oprecht heel enthousiast over Jezus en kan hier fantastisch over vertellen. Tauren gaf een optreden in de tijd dat we daar waren, maar op een ander pretpark, zo’n anderhalf uur rijden weg. We zijn in de auto gesprongen en nadat we geparkeerd hadden, zijn we het hele pretpark doorgerend. Hij trad op in Disneyland (Orlando) waar ik nog nooit was geweest, maar we hadden geen tijd om stil te staan. Uiteindelijk waren we precies op tijd om zijn hele optreden te zien. En ja, dat was ontzettend goed.”

Het is best lastig om sommige artiesten naar Europa te krijgen

"Amerikaanse artiesten zijn ontzettend hartelijk, soms voelt het voor een nuchtere Hollander bijna overdreven. Ze zijn gewend om heel geïnteresseerd te vragen naar je gezin en je kinderen, maar dat vind ik soms awkward, ik heb het liever gewoon over de EO-Jongerendag. Uiteindelijk regelen we heel weinig met de artiesten zelf en gaat het vooral via hun managers. Het eerste contactmoment na de boeking met Tauren heb ik bijvoorbeeld deze week pas weer gehad: even bellen over de EO-Jongerendag, het thema en wat we van hem verwachten. Hij heeft er echt veel zin in, dat kan ik je verzekeren.

Artiesten boeken is een hele kunst. We kijken naar data, beschikbaarheid en natuurlijk ook kosten. Soms gebeurt het dat een artiest af zegt omdat er een ander bod is gedaan voor een optreden in Amerika. De markt is daar veel groter, dus ze kiezen daar soms sneller voor. Het is best lastig om sommige artiesten naar Europa te krijgen."

Alles kost geld

"Op dit moment zijn alle artiesten rond en ben ik vooral druk met de inhoud van de dag. Ik denk veel na over de invulling, hoe het tempo gaat zijn en hoe de dag goed in elkaar overloopt. Wat ik lastig vind, is dat alles geld kost. Echt jammer is dat. Veel van onze tijd gaat naar de vraag: het lukt niet financieel, hoe kunnen we dit op een goede manier oplossen? Dit terwijl ik liever al mijn tijd zou willen besteden aan het uitkiezen van nummers en kleuren lampen. In het presenteren van de dag heb ik vooral heel veel zin. Dat vind ik niet heel spannend, vooral echt ontzettend leuk.

De kaartverkoop is nu net open, we hopen uit te verkopen. En we denken alweer vooruit: We overleggen op dit moment over een datum voor de EO-Jongerendag van 2020. Daar komt heel wat bij kijken: Is Ahoy vrij, kunnen leveranciers, wat is het beste voor de doelgroep, zijn artiesten beschikbaar? Het is een hele puzzel, maar ik hoop natuurlijk iedereen eerst dit jaar te zien op 25 mei in Rotterdam.”

Foto: WeDefinitely

BEN JE ERBIJ? Koop HIER je tickets voor de EO-Jongerendag op 25 mei.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡