Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram: "Ik consumeerde geen nieuws meer, het nieuws consumeerde mij"

3 september 2021 Leestijd 2 min

Heel augustus ruilde Joram zijn smartphone in voor een simpele Nokia. Vooral het gebrek aan nieuwsconsumptie gaf Joram rust: "Ik veroordeelde mensen vaak als ze het nieuws niet constant volgde. Ik dacht: 'Wat makkelijk, je moet dit toch gewoon weten!' Ik denk daar nu wel anders over."

Push-meldingen

Zes uur per dag zat Joram gemiddeld op zijn telefoon. "Wat nou als ik dit gewoon niet meer doe? Dat vroeg ik mijzelf af. Toen heb ik een simpele Nokia gekocht en besloot een maand lang mijn smartphone niet meer aan te zetten."

"Normaal checkte ik het nieuws de hele dag door. Ik had al mijn push-notificaties aanstaan en ik keek constant op twitter. Ik was echt overal van op de hoogte. Als er dan iets groots gebeurde raakte ik ermee geobsedeerd en wilde ik alles weten," vertelt Joram. Soms leek het wel alsof hij niet meer degene was die het nieuws consumeerde, maar het nieuws hem.

"Die push-meldingen zijn echt funest. Dan zit je gewoon met iemand te lunchen en krijg je opeens, bam, een melding over een aanslag. Maar moet je dat dan écht op dat moment weten? Heb je dat nodig?"

Geen nieuws

Met de telefoonwissel nam zijn nieuwconsumptie ook af. "De eerste week heb ik geen enkel nieuws gevolgd. Dat was zo fijn. Ik vond mensen die minder nieuws volgde, omdat ze daar last van hadden, aanstellers. Dat is wel heel makkelijk, dacht ik dan. Je moet dit toch gewoon weten? Maar nu ik zelf heb ervaren hoeveel beter ik mij voel met minder nieuws denk ik daar toch anders over. Het geeft echt een rust waardoor je ook meer energie hebt voor andere dingen."

Benieuwd hoe het Joram nu vergaat? Lees het hele artikel bij 3FM

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕