Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joods meisje uit de Tweede Wereldoorlog vertelt haar verhaal op Instagram

17 april 2020 · Leestijd 4 min

Deze week is de EO-tienerserie Oorlog-stories begonnen. Op Instagram en YouTube van NPO Zapp is het verhaal te volgen van de vijftienjarige Esther. Zij geeft een uniek inkijkje in het leven van haar joodse gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Actrice Claudia Kanne (19) speelt Esther en vertelt waar het verhaal over gaat. “Het blijft ontzettend belangrijk dat je beseft dat vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

“Het verhaal van Esther is gebaseerd op het dagboek van de Nederlandse Edith Velmans-Van Hessen. Het gaat over een joods meisje dat lang optimistisch is gebleven in de Tweede Wereldoorlog. Ik merkte dat veel joodse mensen zo dachten en dat het besef van de gruwelijke gebeurtenissen eigenlijk heel langzaam kwam. Het meisje dat ik speel, kreeg op een gegeven moment een davidster, maar maakte daar eerst grapjes over. Wij weten natuurlijk allemaal wat er later gebeurde met de joden, maar om dat op zo’n persoonlijke manier te volgen, maakt de serie heel bijzonder.”

“Ik vind het leukste aan acteren om verhalen te vertellen. Dit is nogal een bijzonder verhaal natuurlijk en dat liet mij in eerste instantie twijfelen. Het voelde als een grote verantwoordelijkheid, want ik moest laten zien hoe het is om geen vrijheid te hebben, terwijl ik dat helemaal niet weet. Aan de andere kant vind ik het juist belangrijk om dit verhaal te delen met een generatie die vrijheid heel normaal vindt. Uit dankbaarheid voor al die mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid, ben ik supertrots dat ik dit verhaal mag vertellen. Uiteindelijk was het supervet om te doen en ben ik heel blij met het resultaat!”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik hoop dat ik samen met alle andere acteurs mag laten zien hoe het is om als joods gezin te leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb veel boeken gelezen, films bekeken en informatie verzameld over de oorlog. Ik wilde me hier in verdiepen om erachter te komen hoe ik Esther het beste kon spelen. Natuurlijk is dat lastig, omdat ik niet weet hoe het is om als joods meisje te leven in de oorlog, maar ik hoop dat de serie in de buurt komt van hoe het daadwerkelijk was. Door te werken aan Oorlog-stories heb ik veel nieuwe kennis opgedaan over de oorlog. Het was dus erg leerzaam voor mij en ik hoop ook voor alle jongeren die het verhaal gaan volgen.”

Instagram is de perfecte plek om tieners te vertellen over dit verhaal

“Het filmen van Oorlog-series was heel apart, omdat alles is gefilmd met een iPhone. De serie is voor het grootste deel op Instagram te volgen en daarom moesten we alles in selfiestand opnemen. Bepaalde scenes waren zo lastig dat de cameraman in onmogelijke hoeken scenes heeft vastgelegd. Het was voor mij een achtbaan van emoties, omdat de filmdagen niet geheel chronologisch liepen. Dan moest ik een scene spelen aan het begin van de oorlog en direct daarna een scene waarin de Duitsers al lang in Nederland regeerden. Nu kan ik een beetje begrijpen hoe bizar dat verloop moet zijn geweest voor de joden in Nederland. In een korte tijd veranderde hun leven compleet.”

“Ik denk dat Instagram de perfecte plek is om dit verhaal te vertellen aan tieners. Door de fantastische vormgeving denken ze misschien eerst dat het is opgenomen in de ‘normale’ wereld, maar uiteindelijk beseffen ze dat het verhaal uit de Tweede Wereldoorlog komt. Het lijkt super echt en dat maakt Oorlog-series heel uniek en bijzonder.”

Oorlog-series is hier te volgen! Op YouTube laat Esther haar hoogtepunten zien in een wekelijkse vlog. Die kun je hier vinden!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡