Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jong&beroemd: Julian (15) is dagelijks op TV

10 december 2016 · Leestijd 3 min

Op zijn Instagram staan een aantal foto's met klasgenoten en toetsweeksores, zoals je zou verwachten van een jongen in klas 4, maar er staan vooral kiekjes van rode lopers, filmposters, BN'ers en kijkjes achter de schermen. Julian Ras is nog maar 15 jaar, toch heeft hij al een aantal films op zijn naam staan - en nu ook een tv-serie. Tot kerst is hij elke dag op NPO ZAPP te zien met de kerstserie ''Alleen op de wereld'', de verfilming van een klassieker.

Had je het boek gelezen van tevoren?

Ik had het boek niet gelezen van tevoren, al wist ik wel van het bestaan. Toen ik eenmaal de rol had, besloot ik het boek niet te lezen. Anders zou ik misschien dingen door elkaar gaan halen. De serie ‘Alleen op de wereld’ is namelijk de moderne versie: Remi, de jongen die ik speel, komt bijvoorbeeld in een live tv-show terecht (red., het boek is geschreven in de 19e eeuw). Als de serie voorbij is, ga ik het vast nog lezen. Het personage dat je speelt is drie jaar jonger dan je zelf was tijdens de opnames, hoe was dat om te doen?
Aan het begin van de serie scheel ik inderdaad drie jaar, aan het eind ervan is mijn personage nog maar een jaar jonger dan ik. Alle rollen die ik speel, zijn jonger dan ikzelf. Ik ben nogal klein, haha! Hoe ziet een week voor jou eruit als je in een draaiperiode zit?
Als ik in een draaiperiode zit, ben ik zo’n vier dagen per week aan het filmen. Meestal in het weekend, al mis ik alsnog veel lessen. Daarom krijg ik bijles. Het gebeurt bijna nooit dat ik naar school moet én moet filmen op een dag. Momenteel ben ik bezig met Dummie de Mummie 3. O, en in februari komt Hotel L uit. Daar hoef ik alleen nog wat dingen voor in te spreken. Druk leven dus... Hoe combineer je school met je filmcarrière?
Op school heb ik een talentcoach die regelt dat ik dingen later of niet hoef te maken. Het gaat goed op school, dus dat levert geen problemen op. Ik zit nu op de havo, hiervoor deed ik vwo. Daar haalde ik wel voldoendes, maar om iets meer rust voor mezelf te creëren ben ik naar de havo gegaan. Hierna wil ik alsnog vwo doen, mijn eindexamen halen en dan naar de toneelschool. Behandelen ze je op school anders omdat je een acteur bent?
Nee hoor, helemaal niet! Mijn klasgenoten vinden het wel leuk, we zijn met de hele klas naar een film van me geweest! Hoe is het om zo jong te zijn en al je eigen IMDB-pagina te hebben?
Ik vind het fantastisch om te doen. Ik heb het wel veel drukker dan mijn klasgenoten, het zorgt er denk k ook voor zorgt dat ik wat zelfstandiger ben. Ik moet veel zelf regelen en het is nou eenmaal veel om te combineren. Maar het is het absoluut waard! Ik heb nooit momenten dat ik een normaler leven zou willen. Ik vind mijn leven super leuk, ik zou niet willen ruilen! Ga je zelf de serie kijken deze maand?
Zeker weten! Misschien mis ik een keer een aflevering, maar dan ga ik het absoluut terugkijken. 'Alleen op de wereld' is deze maand dagelijks te zien om 18.00 op NPO ZAPP. Bekijk hier de eerste afleveringen terug. Ga jij vanavond kijken? Tekst: Lola Brouwer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡