Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marieke en Marieke werden allebei jong weduwe: "Onze trouwdienst werd een rouwdienst"

29 juni 2020 · Leestijd 3 min

Marieke (33) en Marieke (27) hebben niet alleen dezelfde voornaam, maar verloren ook beiden hun man op jonge leeftijd. "Ik noem mezelf liever 'alleen' dan 'single'."

Marieke en Marieke kennen elkaar pas een paar maanden, maar kletsen alsof ze al jaren vriendinnen zijn. Beiden werden ze jong weduwe: de een op 25-jarige leeftijd, de ander was 30. Marieke (33): "Plotseling staat alles stil. Ik moest vrienden bellen om het slechte nieuws te vertellen en ik dacht: over enkele minuten is ook jouw wereld ingestort. Dat was bijna het ergste om te doen."

De andere Marieke (27, rechts op de foto) was al tien jaar samen met haar vriend. Hij overleed drie weken voor hun bruiloft. Marieke (27): ‘Ik ging in de actiestand, het enige wat ik kon doen is zorgen voor een afscheid die niemand ooit zou vergeten. Heel cru: de planning van de bruiloft lag klaar, en die hebben we omgedraaid tot de planning van de uitvaart. De voorganger en het koor waren hetzelfde."

Hoe rouw ik?

Beide Mariekes zoeken naar een manier om te rouwen om hun partner op een leeftijd die daar niet bij past. Marieke (33): "Ik zit in een leeftijdsfase waarin de mijlpalen zich snel opvolgen. Afstuderen, baan, relatie, trouwen, huis kopen…  En bij mij stond alles plotseling stil. Ik begon weer bij nul. Ik voelde me alsof ik onder een glazen stolp stond terwijl de wereld om me heen gewoon doorgaat."

Marieke (27) reageert: "Ik voel nooit afgunst als ik zie dat anderen bijvoorbeeld trouwen of een kindje krijgen, maar ik vraag mezelf wel af: wanneer kan ik de volgende stap zetten? Terwijl ik natuurlijk al heel wat kilometers heb afgelegd."

Marieke (33): "Ik dacht al vrij snel: ik heb hier niet om gevraagd, het is me overkomen en het is nu eenmaal zo. Ik heb een tweede leven gekregen en ik kan nu alles helemaal opnieuw invulling geven. Het leven voor mijn dertigste was de moeite waard en juist daarom moet ‘mijn tweede leven’ ook de moeite waard gaan zijn, anders is het voor niks."

Lees het volledige artikel bij onze collega's van Ik Mis Je.

Via hun Instagram-pagina zoeken Marieke en Marieke naar een manier om te rouwen met een 'positive vibe', zoals ze het zelf noemen. Je kunt ze volgen via @widowchicks.

Foto links: Claudia Rison

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡