Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jona: Aangenaam, de slechtste en meest chagrijnige profeet ooit

14 oktober 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Jona: Een profeet die niet luistert naar God en uiteindelijk liever dood wil dan dat God liefdevol is voor andere mensen. Interessant.

Algemene informatie Jona

Aantal bladzijden: 3
Aantal hoofdstukken: 4
Betekenis naam: Het boek Jona dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet.
Populairste gedeelte: “De Heer liet Jona opslokken door een grote vis. Drie dagen en drie nachten zat Jona in de buik van de vis. (Jona 2: 1).

Verhaallijn Jona

Jona is een bijzonder Bijbelboek. Waar het normaal altijd gaat over wat profeten (namens God) te zeggen hebben, focust dit boek zich voornamelijk op wat Jona doet (en vooral ook niet doet). Dit boek is interessant, want niets gaat zoals het logisch gezien zou moeten gaan: Jona de profeet zou een man van God moeten zijn, maar luistert voor geen meter. De boze koning van de slechte stad Nineve, bekeert zich na een preek van vijf woorden en de woeste zeelui met Jona op het schip zijn eigenlijk best wel religieus en bijgelovig. Je hoort het al: een gek, maar zeker ook interessant Bijbelboek.

Het boek start met een opdracht van God aan Jona. Je kent het liedje wel: “Jona, Jona, ga naar Nineve!” Jona: “Ik wil niet!” God: “Jona, Jona, ga naar Nineve”. Maar Jona die zei nee. Hier pauzeren we het liedje even, want waarom koos Jona ervoor om een schip te nemen die koers zette zo ver mogelijk de andere kant op? We komen hier in het laatste hoofdstuk van het boek achter, Jona zegt: “Ik wist het wel: u bent een God die genadig is en liefdevol, geduldig en trouw, en tot vergeving bereid” (Jona 4: 2b). Het zou zo een Opwekkingslied kunnen zijn, maar Jona bedoelt het dus als verwijt naar God toe.

Vissenkots

Als Jona lekker in het schip ligt te slapen besluit God een gigantische storm te sturen om zijn profeet wakker te schudden: het werkt. De zeelui zijn in paniek en ontdekken dat deze storm wordt veroorzaakt door de God van Jona. De profeet geeft aan dat ze hem maar overboord moeten gooien, dit lijkt misschien heel heldhaftig en zelfopofferend maar eigenlijk is dit de ultieme daad om niet te hoeven doen wat God van hem vraagt. God laat zich niet zo afschepen en stuurt een gigantische vis die ervoor zorgt dat Jona niet verdrinkt. In de buik van de vis zegt Jona technisch gezien nog steeds geen sorry, maar tijdens de drie dagen dat hij daar ligt te stinken bedankt hij God wel dat hij hem redt en zegt hij dat hij voortaan naar hem zal luisteren. God antwoordt door de vis Jona te laten uitkotsen. Wat een verhaal.

Laat me sterven..

Als Jona dan eindelijk zijn toespraak houdt doet hij dit bijzonder minimaal: “Nog veertig dagen, dan wordt Nineve weggevaagd!” (Jona 3: 4). In het Hebreeuws zijn dit vijf woorden. Het komt dan ook niet door Jona’s fantastische inzet dat toch heel Nineve zich spontaan bekeerd en vergeving vraagt aan God.

Jona is superboos. Hij zat namelijk onder een boom te wachten totdat God de stad zou verwoesten, maar dit gebeurt niet én de boom waar hij onder zit gaat wel dood waardoor hij geen schaduw meer heeft. Het boek eindigt met God die Jona duidelijk probeert te maken dat hij de mensen in Nineve belangrijker vindt dan bomen die schaduw geven. Maar Jona is echt klaar met de hele situatie en vindt het prima om ter plekke te sterven.

Waarom lezen?

Dit boek is raar: zeker. Toch kan het goed zijn om te lezen. Jona is een boze, slechte profeet die niet naar God wil luisteren. Ook jij zal jezelf er misschien gedeeltelijk in herkennen. Want vind jij het helemaal geweldig als God jouw vijanden spaart en liefheeft? We zijn allemaal een beetje Jona en dit boek is geschreven om ons aan het denken te zetten over wat nou eigenlijk echt belangrijk is. Voor God zijn dat (opstandige) mensen waar hij ondanks alles hartstikke veel van houdt. Wat is voor jou belangrijk?

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡