Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joline Zuidema spreekt in de Beam Kerkdienst: “Hoe kan God tot je spreken in een wereld vol ruis?”

19 maart 2021 · Leestijd 4 min

Deze zondag 21 maart spreekt Joline Zuidema voor het eerst in de BEAM Kerkdienst over iets dat we allemaal kunnen gebruiken: rust. Volgens Joline kom je niet tot rust door Netflix te kijken, maar hoe dan wel? Ze legt het uit in de vragen die jullie haar stelden via Instagram:

Rick: “Wanneer heb je nou echt rust?”

“Er zit een verschil tussen tot rust komen en vluchten. Vluchten is eigenlijk het dempen van je gevoel door bijvoorbeeld een serie op Netflix aan te zetten. Je bent misschien wel aan het ontspannen, maar je komt door alle prikkels nooit echt tot rust. Jezelf stilzetten is eigenlijk iets heel actiefs. Je gaat bewust tot rust komen door te reflecteren of het bos in te gaan. Echte rust heeft alles te maken met vrede. Ervaar jij vrede bij de keuzes die je maakt en voel je hierin Gods leiding, of blijf je constant vastlopen in je eigen gedachtes? Ga dan uit je hoofd het bos in, ga sporten of praat er met anderen over.”

Lisa: “Wat is voor jou de beste manier om rust te vinden?”

“Ik heb een paar christelijke apps op mijn telefoon staan die me helpen om tot rust te komen. Een van die apps heet ‘Soultime’. Je kunt daarmee een christelijke meditatie doen aan de hand van een Bijbeltekst. Soms vind ik het ook fijn om die telefoon helemaal uit te doen en in de stilte God te ontmoeten. Laatst zag ik een prachtige zonsopkomst en nam ik echt de tijd om de schoonheid van God te bekijken en Hem te laten spreken.”

“Voor een écht rustmoment ga ik een keer per jaar in mijn eentje één of twee nachtjes alleen weg. Soms ga ik naar een klooster, maar twee weken geleden zocht ik een hutje op middenin de natuur. De eerste dag als je aankomt merk je dat je nog helemaal vol bent van de wereld waar je uitstapt. Opeens ben je in een prikkelvrije omgeving waar je echte ‘quality time’ hebt met God. Thuis stap je weer in de ruis van de wereld. Zondag spreek ik over hoe je in die ruis toch Gods stem kunt verstaan.”

Marije: “Wat doe je om te ontspannen?”

“Ik probeer elke dag een meditatie momentje met God te hebben. Eerlijk gezegd lukt dat niet altijd maar ik streef er wel naar. Ik lees dan een Bijbeltekst en vraag me af wat God me door die tekst wilt leren of vertellen. Ik heb samen met twee vriendinnen een appgroep waarin we onze momenten met God met elkaar delen. Zo motiveren en inspireren we elkaar. Ik doe mijn best dit elke ochtend te doen zodat mijn relatie met God onderdeel wordt van mijn dagelijkse routine wordt. Het helpt me heel erg om de hele dag de focus op God te houden. Daarnaast ga ik af en toe lekker in bad en de natuur in om te ontspannen.”

Louise: “Ik heb veel last van stress door school, wat kan ik doen?”

“Plan tijd in voor jezelf en God! Pak je agenda erbij en pak verschillende kleurtjes voor schoolwerk, God en ‘me time’. Net zoals je een afspraak met een vriendin maakt kun je dat ook met jezelf doen. Als je het niet in je agenda zet komt het er vaak ook niet van en vul je je vrije tijd in met de dingen die je voor school moet doen. Het is belangrijk een gezonde balans te hebben van werk, ontspanning en tijd met God.”

Kijk zondag 21 maart om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst om meer van Joline te horen over ‘rust’.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡