Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jolien Damsma: “Ik wil ook mensen die niet geloven met mijn muziek aanspreken.”

20 maart 2020 · Leestijd 6 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, Sela en nog veel meer. Supervet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: de 22-jarige Jolien Damsma. Ze is singer-songwriter en heeft afgelopen maand haar eerste single uitgebracht.

Waar komt je passie voor zingen vandaan?

“Mijn passie voor zingen is begonnen toen ik een jaartje of acht was. Mijn moeder ging elke week naar een Bijbelstudie in het dorp. Elly - van Elly en Rikkert - woonde daar ook en ging net als mijn moeder naar die Bijbelstudie. Aan het eind van zo’n bijeenkomst gingen ze altijd samen zingen. Dat was rond de tijd dat ik uit school kwam. Ik liep dan alvast naar mijn moeder en zag Elly met haar gitaar spelen. Ik vond dat zo mooi en probeerde voorzichtig wat woorden mee te zingen. Vanaf toen heeft Elly mij aangemoedigd om te blijven zingen en heb ik ook zangles van haar gekregen.”
(tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

“Toen ik wat ouder werd, heeft Elly mij gestimuleerd om een eigen stem te zoeken. Ik was in die tijd erg fan van Celine Dion en wilde eigenlijk Celine Dion 2.0 worden. Elly leerde mij om zelf nummers te schrijven met een boodschap die ik wilde vertellen. Country- en gospelmuziek van vroeger gaven mij veel inspiratie. Dat soort muziek is niet zo ‘over de top’ en de nadruk ligt veel meer op de boodschap die de artiest over wil brengen. Dat voelde vertrouwd en ik ben sindsdien countrymuziek gaan maken.”

Waar gaan je nummers over?

“Mijn nummers gaan bijvoorbeeld over vriendschap, liefde of geloof. Onderwerpen die iedereen meemaakt in zijn leven. Zo heb ik een nummer geschreven over social media en hoe dat ons allemaal beïnvloedt als mens. Mijn geloof in God gaat als een soort rode draad door mijn nummers heen. Niet altijd heel uitgesproken, maar zeker aanwezig. Als ik bijvoorbeeld een nummer schrijf over de prachtige natuur, dan hoor je terug dat ik vanuit verwondering schrijf en ook geloof dat de wereld zo mooi geschapen is door God. Het zijn liedjes die voor iedereen toegankelijk zijn en ze verschillen erg in thema’s. Vrolijke, serieuze, hoopvolle en luchtige liedjes wisselen elkaar af. Dat contrast vind ik mooi om te laten zien, want zo is het leven ook. Het leven kent ook contrasten, met pieken en dalen.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik vind het interessant om de grens te zoeken tussen reguliere muziek en christelijke muziek. Ik zou het mooi vinden als ik mensen die niet geloven aan het denken kan zetten. In dat opzicht vind ik Lauren Daigle een groot voorbeeld. Ik zie dat zij ook naar die grens zoekt en mensen wil laten nadenken door haar nummers. Ze wil mensen nieuwsgierig maken naar het geloof in Jezus. Dat is iets wat ik ook graag wil bereiken met mijn nummers. Aan de andere kant wil ik ook graag zingen over die eerdere genoemde thema’s zoals liefde en vriendschap. Voor mij zijn Dolly Parton en Johnny Cash daarom ook echt voorbeelden. Ze hebben over zoveel verschillende thema’s geschreven en dat vind ik heel inspirerend.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Je hebt ondanks een nieuwe single uitgebracht. Waar gaat dat liedje over?

We Are the Dreamers - mijn nieuwe single - heb ik een paar jaar geleden geschreven als motivatielied. Ik had destijds een gesprek met iemand die tegen mij zei: “Geloof je echt dat dit iets voor jou is? Hier ga je toch je brood niet mee verdienen. Je kunt beter iets anders gaan doen.” Dat gesprek was erg demotiverend, dus ik wilde juist een positief nummer schrijven. Een lied dat mij de motivatie gaf om door te gaan. Het nummer gaat over personen uit de geschiedenis die een belangrijke rol hebben gespeeld in de maatschappij."

"Martin Luther King bijvoorbeeld, waarmee ik mijn nummer ook begin: “Martin had a Dream. That soon became a speech. Thousands gathered around to hear what he's saying” Hij is ondanks alle tegenslagen die hij heeft meegemaakt doorgegaan met vechten voor zijn droom. In het nummer zing ik ook over Rosa Parks en Helen Keller. Zij voelden zich gesterkt door hun geloof in God. Dat maakt het nog specialer voor mij; ik zie dat ze geloven in Hem en dat ze hun droom achterna gaan. Als ik dan een passie voor muziek heb en een droom om nummers uit te brengen, dan moet dat toch gewoon mogelijk zijn? Dat geeft me heel veel kracht om door te gaan.”

Ik zie mijn stem als een cadeau van God

“Het nummer was in eerste instantie als motivatie voor mezelf bedoeld, maar het bleek ook voor andere mensen heel bemoedigend te zijn. Zo kreeg ik een persoonlijk berichtje van een vrouw die al jaren ziek was en daardoor eigenlijk niks meer kon. Ze vertelde dat het haar zo veel kracht had gegeven. Dat is zo bijzonder om te horen! Ik voel me dan echt een doorgeefluikje van God. Dat ik mensen mag raken met mijn muziek, zie ik als een cadeau van God. Ik mag dan iets van Zijn liefde doorgeven aan anderen.”

Hoe ziet je muzikale toekomst eruit?

“Mijn nieuwe single heeft er voor gezorgd dat ik gedraaid ben op RTV Drenthe en NPO Radio 2, dus het verspreid zich wel door Nederland. Ik heb al meerdere aanvragen gekregen om ergens te zingen, maar er staat nog niks vast op dit moment. Dit jaar wil ik heel graag een EP - een album met 5 á 6 liedjes - uitbrengen. De nummers die ik hierop wil zetten hebben allemaal een country sfeer. Bij welk publiek mijn liedjes gaan aanspreken wacht ik rustig af. Ik laat me leiden door God en ik vertrouw erop dat Hij mij stuurt. Dat vertrouwen geeft me een hoop rust en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

Jildou is ook singer-songwriter. “Mijn muziek omschrijf ik zelf als ‘eerlijk’. Eerlijk zijn is een waarde die ik als kind ook meekreeg. Als ik denk: ik zit ergens mee, dan uit ik mijn gevoel via muziek.” Lees haar verhaal hier!

Foto’s: Gerben Rink, Melissa Scharroo, René van den Berg

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡