Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joëlle heeft gegeneraliseerde angststoornis. “Op school werd het vaak afgeschreven als faalangst”

12 april 2019 · Leestijd 4 min

Joëlle (15) heeft haar hele leven al last van gegeneraliseerde angststoornis. Dit betekent dat ze bang is om dingen fout te doen en hier veel over piekert. “Ik denk altijd dat alles fout zal gaan.”

Wat is gegeneraliseerde angststoornis?

Gegeneraliseerde angststoornis is het overmatig angstig en bezorgd zijn over dagelijkse dingen. Als je hier last van hebt, ben je veel aan het piekeren over dingen die bij jou zouden kunnen gebeuren, zonder dat daar direct aanleiding voor is. 

Joëlle: “Ik ben bang om fouten te maken, ik vind het lastig om presentaties te geven of toetsen te maken. Ik merk deze angst ook in vriendschappen en relaties. Ik houd liever mijn mond, dan dat ik het risico loop iets fout te doen.”

Hoe is deze stoornis ontwikkeld?

“Al zolang ik mij kan herinneren word ik angstig van presentaties. Ik denk altijd dat alles fout zal gaan. Niet alleen merkte ik het bij presentaties, ik kreeg paniekaanvallen tijdens het maken van toetsen. Op school werd het vaak afgeschreven als faalangst. Het werd alleen maar erger en ik begon het ook te merken in vriendschappen. 

Ik ben toen naar de huisarts gegaan, daar werd ik doorgestuurd naar een psycholoog van de GGZ. Zij werkt veel met jongeren en gezinnen die deze problemen hebben.”

Wat gebeurt er tijdens zo’n paniekaanval?

“Vaak krijg ik een aanval in een situatie waar ik goed moet presteren. Of als ik in een situatie zit met veel mensen, als ik niet snel weg kan. Ik heb op het moment van een paniekaanval last van vluchtgedrag. Ik moet dan even alleen zijn en het liefst even in de frisse lucht. Vaak kan ik op school niet ineens weg, zonder daar een verklaring voor af te leggen. Op zo’n moment wordt mijn paniekaanval alleen maar erger.

Paniek komt vaak naar boven tijdens toetsen op school. Ik kan dan niet meer helder nadenken, ik krijg hartkloppingen en mijn ademhaling wordt onregelmatig. Hierdoor word ik heel erg duizelig en kan ik mij nog minder goed concentreren. Het is uiteindelijk een vicieuze cirkel: Het een maakt het ander steeds erger en ik kom er niet meer uit.”

Belemmert het je dagelijks leven?

“Zeker. In vriendschappen durf ik geen contact te zoeken omdat ik bang ben om de eerste stap te zetten. Ik vraag mensen niet vaak om af te spreken, want ik ben bang om afgewezen te worden.

Dit is ook zo bij dingen die ik wil doen in de kerk. Ik houd ervan om met muziek bezig te zijn, als er wordt gevraagd of ik iets wil doen tijdens de dienst denk ik daar veel over na. Ik wil niet falen, dus laat ik veel kansen lopen. Ik geloof vaak gewoon dat ik dingen niet kan.”

Heeft deze stoornis invloed op je geloof?

“Ik heb wel verandering gemerkt. Ik kon bijvoorbeeld niet geloven dat God altijd van mij houdt, ook als ik fouten maak. Het was voor mij ook moeilijk om naar God toe te gaan. Toch bleef ik wel naar de kerk gaan. Uiteindelijk heeft God mij laten zien dat ik mooi en goed ben, dat ik niet meteen mislukt ben als iets niet helemaal goed gaat.”

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. Onder andere NPO 3FM, BEAM en FunX staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken.

#openup is een initiatief van 3FM en MIND

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡