Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joël: "Scheur je kleding niet, scheur je hart"

22 september 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Joël. Het zijn maar 4 hoofdstukken, maar het draagt zeker bij aan het grote, epische verhaal dat door de hele Bijbel heen wordt verteld.

Algemene informatie Joël

Aantal bladzijden: 6
Aantal hoofdstukken: 4
Betekenis naam: Het boek Joël dankt zijn naam aan de profeet Joël die de auteur is. Het boek is anders dan de andere profeten want niemand weet wanneer het precies is geschreven. Ook lijkt de profeet bekend te zijn met andere Bijbelboeken want hij quote er op los.
Populairste gedeelte: “Daarna zal zich dit voltrekken: Ik zal mijn geest uitgieten over al wat leeft. Jullie zonen en dochters zullen profeteren, oude mensen zullen dromen dromen en jongeren zullen visioenen zien" (Joël 3: 1).

Verhaallijn Joël

Dit boekje is een verzameling van profetische gedichten. De eerste twee hoofdstukken vertellen over een ramp die eraan zit te komen voor Israël, de profeet Joël roept iedereen op om vergeving te vragen en doet hier vervolgens zelf aan mee. Hij kopieert als reden hiervoor een tekst uit Exodus:
‘De HEER! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig, die duizenden geslachten zijn liefde bewijst, die schuld, misdaad en zonden vergeeft, maar niet alles ongestraft laat en voor de schuld van de ouders de kinderen en kleinkinderen laat boeten, en ook het derde geslacht en het vierde’ (Exodus 34: 6-7). Hiermee bemoedigt hij het volk om vergeving te blijven vragen.

Verderop in het boek wordt gefocust op de reactie van God. Deze reactie bevat bijzonder goed nieuws: God zal de tegenstander verslaan, het land herstellen en aanwezig zijn bij zijn mensen.

Een mooi stukje waarin duidelijk wordt wat God graag wil is dit:
“Daarom – spreekt de Heer -, keer nu terug tot mij met heel je hart en begin te vasten, te treuren en te rouwen. Niet je kleren moet je scheuren, maar je hart. Keer terug naar de Heer, jullie God, want hij is genadig en liefdevol, geduldig en trouw, en tot vergeving bereidt” (Joël 2: 12-13). Vroeger hoorde het bij de cultuur om kleding te scheuren als je ergens berouw van had, maar dit was een niets betekend vormpje geworden. God vertelt zijn volk dat hij niet zit te wachten op de tradities en de vormpjes, maar dat hij wacht op hun hart.

Waarom lezen?

Joël is een kort boek waarin een heel belangrijke boodschap naar voren komt, namelijk: de zonde van de mens maakt veel kapot, maar als we God blijven zoeken is zijn liefde altijd groter dan zijn woede. God wil heel graag zijn genade tonen, maar zal dit nooit forceren bij mensen die dit niet willen. Daarom dringt Joël er zo op aan dat zijn mensen naar God toe gaan en hun hart openstellen voor hem.

God is en blijft altijd dezelfde. Ook in jouw leven kan hij niet wachten om genade en liefde te geven, maar zal Hij dit nooit aan je opdringen. Hoe zit het bij jou? Zou jij ervoor open willen staan om dit te ontvangen?

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡