Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joël (15) organiseert jongerendiensten, maar heeft zelf geen vaste kerk: ‘Ik voel me nergens écht thuis’

28 juni 2024 · Leestijd 5 min

Joël is nog maar veertien jaar als hij jongerendiensten begint te organiseren. Voor een groep mensen staan vindt hij niet spannend. Ondanks dat hij druk in kerken bezig is met van alles en nog wat, heeft hij zelf nog geen kerk gevonden waar hij zich écht thuis voelt. “Al meer dan twee jaar ga ik niet naar één vaste kerk.”

“Ik ga ieder jaar naar New Wine, een christelijk festival in de zomervakantie. Ik ben altijd onder de indruk van hoe zij hun diensten organiseren. Alles wat ik graag in een dienst wil, zie ik terug. Maar als ik daarna weer naar de gewone kerk ga, spreekt de dienst mij minder aan. Toen ik op een zondag in een kerk zat in Utrecht en de dominee aan het einde van de dienst aangaf jongerendiensten te willen organiseren, dacht ik: dit is iets voor mij. Ik wil meehelpen. Nu bijna een jaar verder, organiseer ik samen met Next030 één keer in de twee maanden diensten voor én door jongeren. Tijdens de dienst mag ik samen met een vriend alles aan elkaar praten. Dit doe ik echt met veel plezier.

De meeste vijftienjarige houden zich bezig met sport of chillen, dat vind ik ook allemaal leuk, maar ik haal de meeste voldoening uit bezig te zijn in de kerk. Meehelpen tijdens jongerendiensten motiveert mij ook in mijn eigen geloofsleven. Ik leer namelijk hoe om te gaan met anderen en hoe ik andere mensen kan zien zoals God ze ziet. Dat is erg waardevol.”

Geen vaste kerk

“Als ik mensen enthousiast vertel dat ik jongerendiensten organiseer, maar in dezelfde zin ook laat vallen dat ik geen vaste kerk heb, krijg ik soms gekke blikken. De afgelopen twee jaar heb ik verschillende kerken uitgeprobeerd. Van wat meer uitbundige tot traditionele kerken. Uit alle diensten heb ik wat moois kunnen halen, maar daar blijft het dan bij. Ik twijfel nu nog maar tussen drie kerken, waar ik afwisselend naartoe ga. Het klinkt nog steeds veel, maar anderhalf jaar geleden was dat echt anders. Ik zat met mijn handen in mijn haar en dacht: ik zal nooit een kerk vinden waar ik me thuis voel! De zoektocht werd me te veel en ik stond op het punt om op te geven.”

De BEAM Kerkdienst

De zoektocht naar een kerk is voor Joël nogal een struggle. Maar als je hem vraagt naar zijn ideale kerk zegt hij: “dat is een makkelijke, namelijk de BEAM Kerkdienst. Jammer dat het alleen op tv is, want ik had het graag live gewild. Ik vind de lengte van de dienst ideaal, dat sprekers altijd iets fysieks meenemen om uit te leggen waar de preek overgaat vind ik fijn en dat er veel liederen worden gezongen vind ik het allerleukst. Het is echt een dienst wat jongeren aantrekt en waar ze iets van kunnen opsteken. Dus als je het mij vraagt komt mijn ideale kerk daar heel dicht in de buurt.

Hiermee wil ik niet zeggen dat alle andere kerken niet goed genoeg zijn. Er is namelijk geen perfecte kerk. Overal zul je wel struggles ervaren. Daarnaast verander ik continu, waardoor de kerk die vandaag wel bij mij past over een jaar misschien helemaal niet meer bij me past. Ik hoor je denken: maak je het dan niet lastig voor jezelf? Nee, dat ervaar ik niet zo. Ik ben nog zoekende maar blijf wel bezig.”

Hoe vind ik een kerk die bij mij past?🤔

Een (nieuwe) kerk zoeken kan soms best ingewikkeld zijn. Joël geeft jou een aantal tips die kunnen helpen:

  • "Bezoek verschillende soorten kerken. Zowel meer uitbundige kerken als traditionele. Probeer uit je comfortzone te gaan en verder te kijken dan je gewend bent.
  •  Neem altijd een vriend of vriendin mee als je een kerk gaat bezoeken. Na de dienst kunnen jullie samen napraten over wat jullie ervan vonden en kan je misschien ook nieuwe inzichten horen.
  • Als je in een kerk bent, maak een praatje met een jong persoon. Vraag hoe diegene de kerk vindt en welke activiteiten zij allemaal hebben.
  •  Praat erover met je ouders: het is chill als zij achter jouw zoektocht staan. Gedurende mijn zoektocht kon ik me soms eenzaam voelen. Gelukkig waren mijn ouders er voor me, zij steunden mij door dik en dun.
  • Heb geen schuldgevoel: dit klinkt gek maar als je als jongere bij een andere kerk gaat kijken, betekent het niet gelijk dat je je oude kerk verlaat. Zie het gewoon als een uitstapje.
  • Tenslotte, neem echt je tijd. Wees niet te gehaast en geef niet snel op. Probeer geen overhaaste keuzes te maken, maar maak het ook niet te ingewikkeld voor jezelf."
Naomi (18) gaat niet naar dezelfde kerk als haar ouders: ‘Naar de kerk gaan is voor mij geen 'moeten' meer’

Lees ook over:

Naomi (18) gaat niet naar dezelfde kerk als haar ouders: ‘Naar de kerk gaan is voor mij geen 'moeten' meer’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡