Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Job: Hij verloor alles en weet nog steeds niet waarom

8 april 2018 · Leestijd 5 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar misschien wel het meest verwarrende boek in de Bijbel: Job.

Algemene informatie over bijbelboek Job

Aantal bladzijden: 49
Aantal hoofdstukken: 42
Hoeveelste boek in de Bijbel: #18
Betekenis naam: Het Bijbelboek is Job genoemd omdat dit de hoofdpersoon is waar het verhaal om draait.
Populairste gedeelte: “Op een dag kwamen de hemelbewoners hun opwachting maken bij de HEER, en ook Satan bevond zich onder hen.” (Job 1: 6)

 

De verhaallijn

Job wordt door God een “rechtschapen” en “onberispelijk” man genoemd. Hij is goed bezig dus. Op een dag vraagt (en krijgt) de duivel van God toestemming om zijn gang met hem te gaan. Hij pakt alles wat Job heeft af. Job reageert als volgt: “De Heere zij geprezen!” De duivel baalt hiervan en gaat nog een stap verder: hij vraagt weer toestemming en vervolgens pakt hij ook Jobs gezondheid nog af. Job reageert: “Ik aanvaard het en zondig niet!”

Dan komen Jobs vrienden. Ze arriveren en er volgen zeven dagen van stilte. Waarschijnlijk waren ze dusdanig geschrokken van Jobs toestand, dat ze geen woord uit hun mond konden krijgen. Uiteindelijk doen ze wél hun mond open. Helaas, zou ik bijna zeggen. Want het is nou niet dat ze Job er echt mee helpen. Het zijn geen bemoedigende woorden, maar een zoektocht naar schuld.

De discussie tussen Job en zijn vrienden duurt 33 hoofdstukken lang en is beschreven met heftig intense poëzie. Het is prachtig, maar ook een beetje langdradig. Ik heb deze 33 hoofdstukken geprobeerd heel kort samen te vatten (al is het dan nog de moeite waard om ze zelf wel echt te lezen).

Vriend #1: Elifaz

Elifaz: “Job, God straft je ergens voor, je hebt vast iets gedaan.”
Job: “Wat dan?”
Elifaz: “Job, je praat onzin, je bent God niet.”
Job: “Help me liever dan die onzin praten.”
Elifaz: Noemt fouten op die Job ooit heeft begaan. “Job, beken nou maar je zonde aan God.”
Job: “Ik kan God op het moment niet vinden, maar ik ben foutloos. God is nogal harteloos nu.”

Vriend #2: Bildad

Bildad: Gaat gelijk in de aanval. “Je bent schuldig! Maar ooit komt het weer goed hoor..”
Job: “God is groot. Maar beter had Hij me nooit geschapen.”
Bildad: “Job, je bent goddeloos, man.”
Job: “Houd toch op, ik vertrouw op God.”
Bildad: “Job, je bent niet zuiver, joh.”
Job: “Je bent zelf niet zuiver. God is groot en alleen bij Hem is echte wijsheid. Maar op dit moment vernedert God mij en dat verdien ik niet. Ik zie God op dit moment als tegenstander, Hij klaagt me aan.”

Vriend #3: Sofar

Sofar: “Job, je zegt domme dingen. God is duidelijk boos op je, je hebt sowieso iets verkeerd gedaan!”
Job: “WAT DAN? God, wat heb ik verkeerd gedaan dan?”
Sofar: “Job, je beledigt me, je bent goddeloos.”
Job: “Wat jullie allemaal zeggen, er klopt helemaal niets van.”

De hele tijd had de jongere Elihu erbij gezeten. Hij had niets gezegd omdat hij de jongste was, maar nu kan hij zich niet meer inhouden:
(Dit is weer een samenvatting trouwens. In de Bijbel is het uitgebreider.)

“Ik wachtte geduldig, maar God spreekt door mij. Job, waarom beschuldig je God, man? God antwoordt altijd, maar wel op Zijn eigen manier en op Zijn eigen tijd. God kan helemaal geen kwaad doen. Job, je kunt God echt niet omkopen met al je geld of met goede dingen die je doet. God doet wat Hij wil. God kan alles, heb ontzag voor hem, Job!”

Uiteindelijk begint God in hoofdstuk 38 zelf te spreken. Hij geeft geen antwoord op de vraag van Job, namelijk: ‘Waarom overkomt dit lijden mij?’ God geeft een uitgebreide speech over zijn grootheid en de complexiteit van zijn schepping. En dat is het. Je zou verwachten dat Job nu nog bozer is, maar hij buigt zich voor God en voelt zich getroost en gekend.

In het laatste hoofdstuk krijgt Job alles wat hij is verloren weer terug. Niet omdat hij dit heeft verdiend of afgedwongen, maar gewoon. Net zo plotseling als alles hem afgenomen werd.

Waarom zou je dit boek lezen?

Dit boek geeft je (ondanks dat je dit net als Job misschien wel had gehoopt of verwacht) geen antwoord op de vraag waarom er lijden in de wereld / jouw leven is. Dit boek geeft wel antwoord op andere vragen, lees maar.

Je kunt ontzettend veel uit dit boek halen. Zo vond ik het heel bemoedigend (ondanks dat ik het niet helemaal snap) dat de duivel blijkbaar toestemming aan God moet vragen voor hij aan een christen mag komen. Ook vind ik het bijzonder om te lezen dat Elihu uiteindelijk de vriend is met de beste reactie, ondanks dat hij verreweg de jongste is. God werkt door mensen van wie wij het niet verwachten. Er is uiteraard nog veel meer uit dit bizarre boek te halen. Lees het eens door!

Bekijk het Bijbelboek Job in animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡