Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Niet gelovige Job (21) leest voor de eerste keer Job

17 november 2016 · Leestijd 4 min

Job is 21 jaar, opgegroeid in Limburg, ontving deze zomer zijn bachelordiploma sociologie en is geen christen. Daarbij is hij ook nog eens de huisgenoot van BEAM-redacteur Wilke. Samen lezen ze het Bijbelboek Job door, want Wilke is ontzettend benieuwd wat hij van het verhaal van zijn naamgenoot vindt.

We beginnen bij het eerste hoofdstuk, Job was de rijkste man van het Oosten. Job: “Nice. Hoeveel dieren heeft hij? 7000 schapen en geiten? Wauw, ik vind dit nu al een leuk verhaal!” Maar het verhaal neemt snel een andere wending, God staat toe dat de duivel alles van Job afpakt. Ondanks deze rampspoed blijft hij God prijzen. Wat denk jij daarvan? “Dat hij God blijft prijzen kan denk ik twee redenen hebben: of hij houdt echt van God of hij hoopt dat God hem alles nog terug kan geven.”

“Ik geloof niet dat alles van bovenaf bestuurd wordt. Als al mijn geld op een dag verdwenen is, dan bel ik de bank. Er moét namelijk een reden voor zijn.” In de Bijbel staat dat er bij Job geen aanwijsbare reden was. “Dan denk ik dat het gewoon stom toeval is. Stel dat iemand - zonder dat het zijn schuld is - ziek wordt, dan is dat niet te verklaren. Als iets niet te verklaren is, is het toeval.”

Nooit met christenen in aanraking 

Opgroeiend in Limburg kwam Job nooit met christenen in aanraking. “Op de basisschool kregen kinderen vormsel les van de katholieke kerk, maar daar hadden we het onderling verder nooit over. Jij bent, naast mijn opa en oma’s, de eerste christen die ik heb leren kennen volgens mij!”

Back to business. Jobs vrienden – de Job uit het Bijbelboek – hebben hun mening klaar over de ellende die hem treft. ‘Je krijgt wat je verdient’ is een globale samenvatting van hun reactie. Wilke: "Denk jij dat mensen krijgen wat ze verdienen?" Job: “Ik geloof daar niet helemaal in denk ik. Wat ik wel geloof is dat als je bijvoorbeeld onaardig bent, je vrienden weg zullen lopen. Wat dat betreft heb je het wel een beetje zelf in de hand.” Stralend van trots: “Ik ga nu iets zeggen wat uit de Bijbel komt: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.’ Dat vind ik een goede houding. De Bijbel mag voor mij persoonlijk dan geen bijzondere betekenis hebben, omdat er zoveel mensen zijn die er wel veel waarde aan hechten, vind ik dit boek toch anders dan een sprookjesboek.”

Als God echt bestaat, waarom geeft Hij dan niet gewoon begrijpelijk antwoord?   

Uiteindelijk daagt de Bijbelse Job God uit om zichzelf te verdedigen. God reageert en spreekt met hem vanuit een storm. Hij lijkt alleen geen antwoord op Jobs vraag te geven. Hij legt niet uit waarom Job moet lijden, maar vertelt Job wie Hij is en wat Hij doet. Job: “Ja, dat vind ik wel frustrerend eigenlijk. Als je dan echt God bent, geef dan gewoon antwoord op de vraag! God legt Job uit dat het allemaal heel complex en ingewikkeld is, maar wat heeft Job daaraan?”

In het laatste hoofdstuk van het boek reageert Job weer op God. Hij stelt zich nederig op, neemt zijn woorden terug en voelt zich door Gods woorden getroost. “Hier snap ik niets van, ik zou me niet echt getroost voelen denk ik. Wat ik wel heel knap van deze Job vind, is dat hij ‘wat er ook gebeurt, altijd blijven geloven’ toepast. Ik ervaar dit niet persoonlijk, maar ik kan me wel voorstellen dat christenen hier echt kracht uit kunnen halen.”

Meer weten over het bijbelboek Job? BEAM spitte elk boek in de Bijbel door en geeft uitleg, context en een samenvatting. Lees de Bible Guide van het boek Job hier!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡