Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jij – jongere – bent lui, narcistisch, verwend

27 maart 2019 · Leestijd 3 min

De kans is groot dat jij tot generatie Z behoort: mensen die in het digitale tijdperk zijn geboren. Eerdere generaties vinden ons lui, verwend, narcistisch… We zijn screenagers die niet weten wat écht contact is. Of valt dat wel mee?

We hoeven niet naar de bieb om ons werkstuk over auto’s, vulkanen of kunstgeschiedenis te maken, want: Google. We hoeven niet met een zak vol muntjes naar de telefooncel, aan een draadje in de woonkamer bellen of opwaarderen bij HEMA, want: smartphones. We sjokken nauwelijks meer door winkelstraten, want: online shopping. Eigenlijk gebeurt alles digitaal, snel, contactloos, groots, moeiteloos. Oudere generaties hebben hier soms moeite mee. Ze vinden dat we niet weten wat écht hard werken is. Dat de wereld om ons draait. Dat we niet overleven zonder telefoon. Dat we doen of alles maakbaar is. We streven ons eigen geluk na, leven voor onszelf. We zijn de generatie die contactloos pint, contactloos leeft...

The other side of the (bit)coin

Tja, dat mogen ze vinden. En misschien zijn sommige dingen zelfs waar. Maar wij – generatie Z – hebben zoveel meer te bieden! We plukken de dag en durven te leven. Ja, soms met een beetje FOMO, maar ook met maximaal plezier. We zijn flexibel. Ons digitale geld mag weer een beetje rollen, waarvoor dank aan onze (groot)ouders. We leren snel en veel, en willen dit inzetten voor het welzijn van anderen. Ondertussen durven we ook steeds meer te kiezen voor wat we zelf willen in plaats van het achternalopen van anderen of de cultuur. Ja, we zijn kritisch. Geven onze mening. Weten welk nieuws fake is. En strijden met steeds meer leeftijdsgenoten voor een gezondere wereld voor onze kinderen.

Geniet van je jeugd

Wij komen er wel. Op onze eigen manier. En tot die tijd: “Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt.” (Prediker 11:9)

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡