Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus is IRRITANT en dit is waarom 😤

18 augustus 2023 · Leestijd 5 min

Wacht even, is Jezus irritant? Dat klinkt gek. BEAM is enthousiast over Jezus, toch? Om daarover geen misverstanden te laten bestaan: dat klopt helemaal! Maar ja, als je Jezus een beetje leert kennen, ontdek je al snel dat sommige dingen die Hij zegt en doet, eh… heel irritant zijn. Dat is niet erg, zelfs dáár kun je wat mee!

Iedereen krijgt hetzelfde

Met stip het meest irritante verhaal dat Jezus vertelt, gaat over mensen die aan de slag gaan in een wijngaard. De hele dag door huurt de eigenaar van de wijngaard mensen in om voor hem te komen werken. Als de klus geklaard is, wordt het salaris uitbetaald. En wat denk je? Iedereen krijgt hetzelfde bedrag! Mensen die de hele dag hebben gewerkt krijgen net zo veel als collega’s die maar een paar uurtjes bezig zijn geweest.

Ja, dat is een mooi verhaal en je kunt er vast een mooie preek over houden. Maar toch voelt allemaal heel erg oneerlijk. Denk bijvoorbeeld aan die ene klasgenoot die zonder veel te leren de hele tijd goeie cijfers haalt, terwijl jij echt uren zitten te blokken. Dat is niet leuk. Dat is gewoon irritant!

Altijd gelijk

Nog een voorbeeld: Jezus heeft altijd gelijk. Echt, áltijd. Die ervaring heb je ongetwijfeld weleens gehad met je ouders: ze hebben gelijk als ze zeggen dat het slim is om op tijd naar bed te gaan. Om je huiswerk te maken. Om je kamer op te ruimen. Om je tas de avond van te voren in te pakken. 'Jahaaa', dat weet je heus wel. Ze hebben gelijk, maar toch is het irritant. Nu zijn je ouders Jezus niet (gelukkig!), maar zo kan het soms wel voelen: je volgt iemand die altijd het juiste antwoord heeft, altijd de vinger op de zere plek legt, zich nooit vergist en precies weet hoe het moet. Er zijn ook momenten dat je heel blij kan worden van die gedachte, natuurlijk. Maar er zijn ook dagen dat je even geen zin hebt om iemand te vergeten, je andere wang toe te keren of te helpen. Irritant!

Allergrootste fan

Nog een laatste verhaal over Jezus dat misschien mooier klinkt dan het in werkelijkheid is...

Er komt een man aanlopen. Zijn hele leven is hij oprecht op zoek geweest naar God. Als iemand zijn geloof serieus neemt, is hij het wel! Jezus irritant? Welnee, deze man is zijn allergrootste fan! En nu komt-ie Jezus in hoogst eigen persoon tegen. Mooie gelegenheid om even te vertellen wat hij allemaal doet om God te dienen. Hij heeft ook een vraag: "hoe krijg ik het eeuwige leven?" Dat lijkt helemaal in the pocket, deed iedereen maar zo zijn best.

Helaas. Het is nog niet genoeg. ‘Verkoop alles wat je hebt en verdeel de opbrengst onder arme mensen. Daarna kun je terugkomen’, is het antwoord van Jezus.

Hallo!? Deze meneer doet al heel erg zijn best he. Hij houdt zich aan alle regels. Maar een complimentje? Echt niet, Jezus doet er gewoon nog een schepje erbovenop. Irritant, toch?!

Niet het hele verhaal

Jezus ontmoeten is misschien het beste wat je kan overkomen; maar soms ook het ingewikkeldste. Het is niet zo lastig om achter iemand aan te lopen die steeds vertelt hoe leuk je bent, die je steeds te hulp schiet en graag een goed woordje voor je doet bij God. Maar dat is dus niet het hele verhaal:

  • Wat Jezus wil en zegt gaat vaak lijnrecht in tegen wat wij leuk of aangenaam vinden. Dat zegt natuurlijk iets over Hem, maar misschien nog wel meer over ons. Als je merkt dat je iets irritant vindt aan Jezus, moet je eigenlijk ook naar jezelf kijken. Waarom stoort het je zo dat de eersten de laatsten zullen zijn? Sta je misschien vaak vooraan?
  • Wat vind je precies zo vervelend aan het verhaal waarin alle arbeiders hetzelfde loon krijgen? Vind je dat je niet genoeg beloond wordt voor alles wat je voor je geloof overhebt?
  • En dat Jezus nooit iets fout doet, dat Hij nooit sorry hoeft te zeggen waardoor jij een keer ‘geeft niks joh’ kunt zeggen, zegt dat misschien iets over hoe lastig je het vindt om van genade te leven?

Het klinkt misschien niet als een vraag die je zou stellen in de kerk. Of bij BEAM. Maar het kan geen kwaad om eens na te denken over dingen die jij irritant vindt aan Jezus (maak je niet te druk dat Hij daar boos of verdrietig over wordt, Hij kan echt wel tegen een stootje). En als je iets gevonden hebt, denk dan nog even verder. Wat zegt het over jou?

6 dingen die je nog niet wist van Jezus

Lees ook over:

6 dingen die je nog niet wist van Jezus

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡