Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus en Hip Hop: Steeds meer rappers combineren hun twee grootste passies

23 september 2021 · Leestijd 5 min

‘Hoe blijf ik dicht bij God als het mis gaat/ Ik ben niet van de wereld waar ik middenin sta’. Misschien zou je het niet zeggen, maar dit is een stuk tekst uit een Hip Hop nummer. Steeds vaker hoor je dat Hip Hop artiesten in binnen- en buitenland hun christelijke geloof onderdeel maken van hun muziek. Wij doken de wereld in van rap en Hip Hop en zochten uit waarom we steeds meer christelijke teksten horen in een muziekgenre dat bekend staat om drugs, seks en geld.

Wat is Hip Hop eigenlijk?

De wereld van hiphop is een subcultuur die ontstond in een achterstandswijk genaamd ‘The Bronx’ in New-York. In de jaren zeventig werden daar straatfeesten gehouden en experimenteerden dj’s met rap. Sinds die straatfeesten is Hip Hop uitgegroeid tot het grootste muziekgenre ter wereld. Maar Hip Hop is veel meer dan rappen alleen. Het is een manier van denken en leven. Hoog tijd om daar eens in te duiken.

Dugs, seks en geld

Je kunt al bijna raden wat alle opa’s en oma’s vinden van rappers: gasten met te veel geld en een te grote mond. Als je enige referentie met rap het nummer Drank en Drugs is van Ronnie Flex en Lil Kleine, heb je een heel beperkt beeld van wat deze wereld écht te bieden heeft. Er hangt vaak een negatief imago van criminaliteit, vrouwenonderdrukking en drugs rond hiphop nummers, maar er zijn veel meer genres. Sommige rappers schrijven hun levensverhaal op in muziek of maken een statement in een maatschappelijk of politiek debat. De Groene Amsterdammer omschreef rappers zelfs als ‘de onderschatte dichters van vandaag’.

RapGod

Er is wel iets opvallend aan de hand: in de mainstream rap horen we steeds meer christelijke uitspraken. Deze wereld waarvan we dachten dat die draaide om seks en geld, maakt ruimte voor uitspraken over Jezus en de Bijbel. Kijk naar Kanye West die een gospel album uitbracht en tegenwoordig eigen kerkdiensten organiseert, maar ook Kendrick Lamar die in zijn album DAMN veel christelijke verwijzingen had en daarmee de Pulitzerprijs won: een Amerikaanse literatuurprijs die voor het eerst in honderd jaar naar een hiphopartiest ging. Zo kunnen we doorgaan met namen als Lecrae, die naar EOJD 2020 zou komen, Lil Wayne, Chance the Rapper en nog vele anderen. Ze staan niet bekend als ‘christelijke rappers’ omdat ze daarmee een deel van hun luisteraars buitensluiten, maar verbergen hun christelijke identiteit ook zeker niet.

Waarom nu?

Hoe komen die christelijke teksten dan opeens in een nummer? Veel rapnummers gaan over dilemma’s, levensvragen of de samenleving. Wanneer je als christelijke rapper schrijft over de dood of je afvraagt waarom er zoveel geweld is, kom je al snel uit bij Jezus. De teksten zijn vaak heel persoonlijk en dus is het bijna logisch dat je daarin iets van je geloof laat terugkomen. De laatste jaren komen artiesten er steeds meer achter dat het laten doorschemeren van je religie, het succes van je nummer niet in de weg zit. Daarom is het een trend die steeds meer rappers aandurven.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Van Hollandse bodem

In Nederland lopen wat iets achter op de Hip Hop scene van Amerika, maar horen we ook zeker christelijke teksten. Kijk naar Typhoon die niet alleen in zijn teksten, maar ook op tv open praat over God. Zijn nummer Alles Is Gezegend stond wekenlang in de Top 40 en was regelmatig op de radio te horen, maar de lyrics is bijna een getuigenis:

Ik was verslaafd aan het zoeken
Ben het denk ik nooit geweest
Maar vandaag met de kroon op m'n hoofd, ik leef
Ik dank God want ik ben er nog steeds
Alles is gezegend

Ook rapper Pjotr is niet bang om een Bijbelvers mee te nemen in zijn nummer. In een eerder interview met BEAM vertelde hij: “Vroeger was ik bang om mijn christen-zijn naar voren te halen in mijn nummers. Nu schrijf ik heel concreet over God. Mijn teksten gaan over hoe ik in het leven sta en omdat God het belangrijkste in mijn leven is, heeft hij daar ook een rol in. Ik maak niet per se muziek voor christenen, maar mijn christelijke identiteit zal je er sowieso in terug horen. Eigenlijk vind ik het wel tof dat het er niet zo bovenop ligt, maar dat de Bijbelteksten die ik gebruik in mijn nummers een soort verborgen boodschappen zijn die je begrijpt als je christen bent.”

We lopen wegen die zijn vies en lopen dood
Maar word gedragen door de Heer, ik loop geen risico's, bro

- Zonneschijn, Pjotr

Verrassend

Zo kunnen we nog meer namen opnoemen zoals de Amsterdamse Jay-Way die op de EOJD van 2013 van de partij was. De grote verrassing kwam toen Ronnie Flex de Tyrone Marcio Skit op zijn nieuwste album dropte: een Opwekkingsnummer in een nieuw jasje gestoken. Een heel nieuw publiek hoorde opeens de woorden ‘Vader U bent goed/ U bent Heilig/ U bent liefde’. Of deze lyrics gebruikt wordt omdat Ronnie zelf christen is, weten we niet. Maar wij kijken met een lach toe vanaf de zijlijn hoe er steeds meer positieve referenties naar God de Hip Hop wereld weten te bereiken.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BRON: NPO Kennis, De Groene Amsterdammer
BEELD: ANP

Ook Justin Bieber laat zien dat geloven cool is. Lees hier  het artikel.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡