Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezelf en je uiterlijk accepteren: hoe doe je dat?

14 augustus 2018 · Leestijd 4 min

Complimentjes aan een ander geven hoeft niet heel moeilijk te zijn. Maar jouw spiegelbeeld accepteert die lovende woorden vaak een stuk minder goed. Je uiterlijk, karaktertrekjes, en prestaties krijgen er in jouw hoofd soms flink van langs. Leren accepteren wie je bent en hoe je eruitziet: hoe doe je dat eigenlijk?

Helaas heeft de BEAM redactie niet de waarheid in pacht, maar samen met jou willen we zoeken naar het antwoord op die vraag. Het leven wordt namelijk een stuk makkelijker wanneer je tevreden in de spiegel kunt kijken en jezelf zelfverzekerd voorstelt aan anderen. Bovendien is het een erkenning van de waarheid. Jij bent namelijk Gods unieke, geliefde kind en er iets niets arrogants aan om dat uit te stralen. Maar hoe kom je op dat punt? Hier een aantal tips die je de goede kant op kunnen helpen.

1. Geloof de positieve woorden van een ander

Complimentjes wegwuiven doen we allemaal wel eens. Maar waarom eigenlijk? Durf de positieve woorden van de ander te geloven (wat als ze écht waar zijn?! :)) en bedank met een glimlach. Een like op Facebook of een hartje op Insta nemen we ook in dankbaarheid aan toch?!

2. Leef als een kind

Heb je wel eens een klein kind zien spelen, lopen of horen brabbelen? Dat gaat altijd gepaard met enig gestuntel. Jij ziet vanaf seconde één dat het vierkante blokje niet door het driehoekige gaatje past. Toch smelt je van schattigheid. En je applaudisseert als een peuter 3 stappen zet, zelfs als ‘ie vervolgens op z’n luierbips valt. Waarom zijn we voor kinderen zo mild en voor onszelf zo hard? Ook jij bent nog steeds aan het leren hoe het leven werkt, daar horen fouten bij. Sta jezelf toe die af en toe te maken. En blijf er niet in hangen, want niemand is perfect. Soms val je op je luierbips en dan is het de kunst om op te staan en het opnieuw te proberen. Misschien klinkt het cliché, maar: fouten maken moeD!

3. Spiegeltje aan de wand: wie is de MOOISTE van het land?

Probeer de volgende keer dat je in de spiegel kijkt te focussen op al het moois dat je ziet. Jouw bruine benen, een leuke outfit, stralende ogen of een zelfverzekerde houding. Anderen zien jou als een geheel. Kun jij ook op die manier naar jezelf kijken? Je bent meer dan alleen dat puistje. En dan zijn die tegenwoordig ook nog eens in..!

4. Wat vindt God eigenlijk?

Het kan misschien spannend zijn, maar luister naar Gods stem. Hoe ziet Hij jou? Welke woorden spreekt Hij over jou uit? We zijn geschapen naar Zijn beeld. David dankt God hiervoor in Psalm 139:14. “Ik prijs U, want het is een wonder hoe U mij heeft gemaakt. Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder. Ik weet dat heel goed.” (BasisBijbel)
Op nog veel meer plekken in de Bijbel spreekt God over jouw identeit. Markeer die stukken, want ze zijn belangrijk. De manier waarop God naar jou kijkt, is de manier waarop je jezelf mag leren kennen. Hij spreekt namelijk altijd de waarheid!

Het vraagt lef en kwetsbaarheid om deze dingen toe te passen in je leven. Durf jij de uitdaging aan te gaan? Wat als de beloning mooier is dan de teleurstelling? We kijken veel te veel naar onze eigen schaduw van tekortkomingen. Draai je om en kijk naar het Licht. Dan ga je vanzelf stralen en Gods schoonheid weerkaatsen.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡